Pomáhají vám doma vaše děti?

Pomáhají vám doma vaše děti?

4.1
(29)

Pomáhají vám doma vaše děti?

Také máte doma malého šikulu, který neustále vyhledává nějaké činnosti? Zkuste jej zabavit prací. Děti velice rády napodobují dospěláky. Využijte tedy této vlastnosti a zkuste, aby pomáhaly s některými činnostmi spojenými s chodem domácnosti. Pomalu si tak začnou zvykat na své budoucí povinnosti.

Hlavně malé děti pozorují maminku i tatínka při domácích činnostech, zapojte je tedy, ať zkusí pomoci s tím, co zvládnou. Možná vás odrazuje nepořádek, který při některých činnostech nadělají, místo, aby jej uklidily. Nenechte se odradit. Děti si potřebují všechno vyzkoušet a osahat. Pokud je k ničemu nepustíte, dokud chtějí, až budou muset, bude to horší.

Stanovení pravidel a řádu

Pokud si děti pouze hrají, je to něco jiného, než plnění domácích povinností, jejichž cílem je pomoc ostatním členům rodiny, ale také se děti tímto způsobem učí zodpovědnosti, pořádku a praktickým činnostem a dovednostem.

Vzhledem k tomu, že děti potřebují svůj pravidelný režim, je dobré, aby se jednotlivé domácí povinnosti pravidelně opakovaly a to přibližně ve stejných intervalech. Děti si je snáze zafixují a stanou se pro ně automatickými. Mezi takové patří úklid hraček před spaním, u větších dětí třeba vynášení odpadků.

Jaké páce zařadit a jaký věk je vhodný?

Děti ve věku 2-3 roky by si měly uklidit hračky do skříně k tomu určené, odnést ušpiněné oblečení do koše na špinavé prádlo, vyhodit odpadky do koše, mohou pomoci skládat utěrky, podávat drobné předměty a pokud jsou šikovné, můžete je nechat utírat prach na místech, kam dosáhnou.

Děti ve věku 4-5 let by si měly automaticky uklízet pokoj, včetně stlaní postele, můžete jim dát na starosti zalévání květin, mohou pomáhat s utíráním a uklízením nádobí a zkuste zařadit i vysávání vysavačem.

Dětem ve věku 6-7 let můžete svěřit drobné činnosti v kuchyni – loupání zeleniny, pomoc při přípravě salátů, prostírání stolu. Pokud máte zahradu, mohou vám pomoci s drobnými zahradními pracemi.

Líbil se Vám tento příspěvek?

Kliknutím na hvězdičku to ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 4.1 / 5. Počet hlasů: 29

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Google+ Linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

*

*