Elektronika a děti

Elektronika a děti

4.2
(22)

Elektronika a děti

Toto téma je v oblasti výchovy velmi diskutované. Už i malé dítě si dokáže samo odemknout mobilní telefon svých rodičů, řada předškoláků ovládá s přehledem tablet, ale tužku neumí v ruce držet správně. Z těchto důvodů se rodiče takových dětí často ocitají pod palbou kritiky. Je to kritika oprávněná či nikoli? Jak je to s negativním vlivem elektroniky na zdraví a to nejen dětí? Co je správně a co špatně, to si musí rozhodnout každý rodič sám. Stojí však za to zjistit si důležitá fakta a zajímat se o výsledky průzkumů.

Jsou vaše děti závislé na elektronice?

Jakmile se děti stanou závislé na elektronice, objeví se tato závislost i na jejich chování. Jsou neklidné a jakmile k ní nemají přístup objeví se u nich trucovitost nebo vztek. Hledají všemožné způsoby, kterými se mohou k elektronice dostat. Jakmile jim nedáte, co požadují, objeví se pocit zoufalství a nuda, děti najednou nevědí, co s volným časem, mají pocit, že jste je připravili o něco, co je pro ně důležité a cítí samotu.

Závislost na elektronice u dětí poznáte také tak, že se separují a to nejen od kamarádů, ale také od rodiny. Raději tráví volný čas u tabletu či mobilu, kde hrají hry nebo brouzdají po sociálních sítích.

  • Zdravotní rizika spojená s elektronikou

Rozsvícená obrazovka škodí zraku. Její bílé světlo může být příčinou nespavosti, jež navíc narušuje režim dětí. Pokud dítěti čtete nebo vyprávíte pohádku na dobrou noc, nejen, že se zklidní, ale upevňujete tak vazbu mezi s sebou.

Dalším negativem při používání elektroniky je výskyt skoliózy, která je způsobena nevhodným sezením u počítače. Kromě toho, že způsobuje bolesti zad, mohou se, díky ní, objevovat i migrény.

Elektronika – ano, ale s určitými pravidly

Vzhledem k tomu, že s elektronikou se setkáváme v celé řadě profesí, tak ji dětem asi ani není možné zakázat. Dnešní doba je technická a kdo s ní neumí zacházet, hledá si práci poněkud hůře. Určete si s dětmi konkrétní pravidla za jakých podmínek mohou trávit čas s elektronikou v ruce. Dodržování stanovených pravidel a režimu vyžadujte a buďte důslední.

Líbil se Vám tento příspěvek?

Kliknutím na hvězdičku to ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 4.2 / 5. Počet hlasů: 22

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Google+ Linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

*

*