Možná máte také doma leváka

Možná máte také doma leváka

4
(21)

Možná máte také doma leváka

Připadá vám, že vaše dítě používá na většinu věcí levou ruku? V levé ruce drží kartáček, tužku, lžíci a vy přemýšlíte nad tím, zda je to na obtíž, nebo zda vaší ratolesti hrozí nějaké nebezpečí.

Dá se leváctví určit?

Vnější projevy se dají zjistit pozorováním. Pokud ovšem chcete mít jistotu, je potřeba provést speciální diagnostická vyšetření, která odhalí, jak jsou jednotlivé činnosti řízeny v mozku. Odborné testy se provádějí v pedagogicko-psychologické poradně nebo na dětské neurologii. Ty odhalí dominanci ruky, nohy, oka nebo ucha. Někdy se může stát, že dominance je namíchaná, dítě má dominantní pravé ucho a pravou ruku, ale levou nohu a levé oko. Zjišťování však není tak jednoduché, neboť většina dětí nepoužívá ke všem činnostem výhradně jednu ruku. Ve výskytu leváctví hraje úlohu i dědičnost.

Pravo-levá dominance je otázkou času. Vedoucí úloha levé či pravé ruky se vyvíjí v čase. Souvisí to se zráním nervového systému. Diagnostika leváctví je vhodná před nástupem do školy. To je čes, kdy se dítě musí rozhodnout, kterou rukou bude psát.

Co u dítěte sledovat?

Nejdůležitější diagnostickou metodou v domácím prostředí je samozřejmě pozorování. Můžete sledovat, kterou ruku na co dítě používá. Někteří rodiče, možná nevědomky, směřují dítě k používání pravé ruky. Souvisí to se zakořeněnou společenskou konvencí a nátlakem sociálního prostředí.

Pokud chcete opravdu zjistit, zda je vaše dítě levák, pozorujte jej při činnostech, které umožňují svobodnou volbu. Patří mezi ně jízda na koloběžce, česání, čištění zubů, postupy při oblékání. Nenechte se zmást jedinou činností, kterou dítě vykonává levou rukou. Pozorování je potřeba provádět delší dobu, neboť dítě občas na stejnou činnost používá různou ruku.

Přeučovat či nikoli?

V současné době se, na rozdíl od minulosti, od přeučování ustupuje. V souvislosti s přeučováním může u dítěte totiž dojít k závažným poruchám týkajících se vývoje. Může se objevit dyslexie, úprava písma, koktání nebo některé další vady řeči. Problémy se mohou objevovat také v rovině emocionální.

Líbil se Vám tento příspěvek?

Kliknutím na hvězdičku to ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 4 / 5. Počet hlasů: 21

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Google+ Linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

*

*