Chcete naučit své děti plavat, ale nevíte, jak na to? Podívejte se na tyto tipy

Chcete naučit své děti plavat, ale nevíte, jak na to? Podívejte se na tyto tipy

4.2
(29)

Chcete naučit své děti plavat, ale nevíte, jak na to? Podívejte se na tyto tipy

Děti vodu milují, ale jen v případě, že se jí nebojí. Na co si dát tedy pozor, abychom v nich nevyvolali strach?

Ať už jste u rybníka nebo u moře, v žádném případě nenechávejte děti bez dozoru. I jedno malé potopení na mělčině, i když bez katastrofy, může být velmi nepříjemným zážitkem, který v dětech vyvolá blok a dítě pak s vodou nebude chtít mít nic společného.

Začínáte s plaváním?

Není dobré dítě do ničeho nutit, nespěchejte a vyčkejte na ten správný čas. Učení berte jako hru a zábavu. Nejde přeci o to, jak rychle se dítě naučí plavat, ale o to, aby ho plavání bavilo, neboť je to pohyb velmi prospěšný. Vezměte si k ruce nafukovací hračky do vody, které zároveň fungují jako bezpečnostní pomůcky. Kromě toho dítě rozptýlí a bude mít větší pocit bezpečí.

S učením začněte co nejdříve, neboť obecně platí, že čím je dítě mladší, tím mu to jde lépe a má menší zábrany. Dítěti také může prospět společnost kamarádů, kteří už plavat umí. Uvidí tak, že to vlastně není nic složitého. Pokud má staršího sourozence, může vám být při učení také nápomocen.

Pro začátek výuky volte mělčinu, kde si bude dítě jisto, že vždy dosáhne na dno.

Především děti starší, které se učí plavat později, často mívají strach z potápění. Obavy lze snadno odstranit tím, že je naučíte zadržovat dech dříve, než půjdou do vody. Jednoduchou pomůckou může být shýbání se pro oblíbenou hračku na mělčině. Ideální je, pokud se budete s dítětem potápět společně a vše mu názorně ukážete. Zábavu obstarají také potápěcí brýle, které navodí příjemnou atmosféru.

Další fází je klidné ležení na zádech, na hladině. Vysvětlíte dítěti, že musí tlačit břicho a boky co nejvíce nahoru a vy ho budete podpírat a pomalu vozit po hladině. Zase je dobré začínat na mělčině, kde bude dítě vědět, že vždy dosáhne na dno. Jakmile si zvykne, můžete pomalu zkoušet nechat dítě ležet samotné a ukažte mu, jak má pohybovat rukama a nohama.

Líbil se Vám tento příspěvek?

Kliknutím na hvězdičku to ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 4.2 / 5. Počet hlasů: 29

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Google+ Linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

*

*