Virtuální realita jako nová výuková metoda

Virtuální realita jako nová výuková metoda

4.3
(19)

Virtuální realita jako nová výuková metoda

Didaktická technika tvoří neoddělitelnou součást vzdělávacího procesu. Pomalu, ale jistě si zde nachází své místo i virtuální realita. Je to velmi atraktivní technologie, která vnáší do didaktické techniky úplně jiný rozměr. Tento skvělý výukový postup dokáže žáky zaujmout a vtáhnout je do řešení problémů. Umožňuje snadným a zajímavým způsobem předávat znalosti a dovednosti. Výuka pomocí virtuální reality nabízí osvojování vzdělávacích prvků pomocí vlastních prožitků, což je metoda nejúčinnější. Díky tomu děti velmi snadno pochopí dané téma. Velký zájem o výuku v tomto stylu způsobuje také interaktivita, která vnáší do vzdělávacího procesu zajímavé a netradiční prvky. Virtuální realita podporuje technické dovednosti žáků, které jsou pro jejich budoucí život nezbytné.

Možnosti využití virtuální reality ve výuce

Díky virtuální realitě mohou děti cestovat po celém světě, mohou se vypravit do vesmíru nebo na dno oceánů, mohou se stát členy badatelského týmu, který objevuje starobylé civilizace. Virtuální realita jim umožňuje poznat, jak fungují věci kolem nás, seznámí se s tím, jak funguje naše tělo.

Výuka pomocí virtuální reality podporuje kreativitu a tvořivost a to především díky aplikacím mezi něž patří 3D malování. Některé aplikace nabízejí i 3D tisk.

Virtuální realita nabízí žákům zajímavé a poutavé aktivity, které prostupují napříč výukovými předměty. Umožňuje prozkoumávat místa či řešit problémy, které pro ně nemusí být v běžném životě vždy dostupné. Díky aktivním prožitkům lépe porozumí jednotlivým problémům a stanou se motivací pro další vzdělávání.

Společnosti, jež se virtuální realitou zabývají, nabízejí zpracování a návrhy edukativních programů přímo na míru. Hlavní platformu většinou tvoří HTC VIVE, která podporuje pohyb v prostoru. Pro zobrazování reality lze používat mobilní telefony či tablety. Kvalitní zážitek z 360º videí zajistí různé druhy VR boxů.

Líbil se Vám tento příspěvek?

Kliknutím na hvězdičku to ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 4.3 / 5. Počet hlasů: 19

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Google+ Linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

*

*