Učte děti žít ekologicky

Učte děti žít ekologicky

4.8
(32)

Učte děti žít ekologicky

Vzhledem k tomu, že děti se učí nápodobou, je důležitá ekologická výchova v rodině. Každá rodina vyznává určitý životní styl. V tomto duchu také vede a vychovává své děti. Snaha o ekologický způsob života se nemusí promítat jen do třídění odpadu. Ideálním a jednoduchým způsobem je také eliminace produkce odpadu. Té lze dosáhnout celou řadou různých způsobů.

Děti jsou zvídavé a rády objevují nové věci. Pomáhají jim v tom nejen rodiče, ale také zajímavé knihy. Můžete jim pořídit literaturu s ekologickou tematikou. Nejen, že tak podpoříte procesy čtení, ale i ekologické myšlení a to tou nejjednodušší, zábavnou formou.

Rozvíjejícím se moderním trendem současné doby jsou bezobalové prodejny. Vezměte do některé z nich vaše děti a vysvětlete jim princip jejich fungování. Zapojte je do nakupování. Doma můžete podpořit jejich kreativitu tím, že společně ušijete sáčky, do kterých pak budete chodit jednotlivé produkty nakupovat. Ukážete tak svým dětem, jak šetřit planetu a vyhýbat se zbytečnému používání plastů.

Vše začíná ve školce

Abychom se naučili chránit přírodu a chovat se k ní šetrným způsobem, musíme ji nejprve poznat a nějakou dobu v ní žít. Jednou z možností je pobyt v přírodě s rodinou a další pak jsou lesní školky, které jsou alternativou ke školkám klasickým. Děti v nich většinu času tráví venku, poznávají okolní krajinu a využívají zde praktické dovednosti. Odpočinek pak probíhá v zázemí, jež má různé podoby. Mohou to být jurty, chatky nebo maringotky. Vše je uzpůsobeno dětským potřebám. Vzdělávání probíhá v souladu s předem danými dokumenty, avšak alternativním způsobem.

Ve škole se ekologií zabývá především enviromentální výchova. Některé školy pro ni mají vyčleněné hodiny, jiné připravují projektové dny a další mají témata pro enviromentální výuku začleněná do výuky jiných předmětů.

Líbil se Vám tento příspěvek?

Kliknutím na hvězdičku to ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 4.8 / 5. Počet hlasů: 32

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Google+ Linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

*

*