Pomozte svým dětem mluvit správně

Pomozte svým dětem mluvit správně

3.9
(57)

Pomozte svým dětem mluvit správně

V životě každého z nás hraje komunikace velmi důležitou roli. Tvoří základ sdělování informací, názorů, myšlenek, pocitů a postojů. Její nedílnou součástí je komunikace verbální, tedy mluvená. Pokud má jedinec problémy s verbální komunikací, může se to projevit i na jeho životě a to nejen osobním, ale i pracovním.

Jak funguje logopedická prevence?

Vývoj řeči je proces velmi složitý, který začíná již v brzkém období po narození. Pro prevenci je velmi důležité vytvářet dítěti vhodné podmínky pro správný a přirozený vývoj řeči. Díky tomu lze, alespoň částečně, předcházet některým poruchám a vadám, které se v komunikačním procesu utvářejí. Narušení vývoje řeči je specificky narušený vývoj, který se projevuje především zhoršenou schopností či neschopností naučit se verbální komunikaci, i když jsou pro ni podmínky přiměřené. Mezi důležité podmínky, které vývoj řeči ovlivňují, patří sociální prostředí, emocionální vazby, kvalita a četnost podnětů, správný vývoj smyslů, přiměřená inteligence, zpětná vazba.

  • Prostředí

Společenské prostředí, v němž dítě vyrůstá, je velmi důležitým prvkem, který ovlivňuje řečový vývoj. Mělo by dítěti poskytovat dostatek řečových podnětů ze strany rodičů. Je vhodné již od malička na dítě hovořit, povídat nebo číst mu pohádky, broukat písničky, komentovat jednotlivé činnosti.

  • Sluch a zrak

Tyto dva smysly tvoří neoddělitelnou součást vývoje řečových schopností. Pokud nemáte díte v pořádku sluch, řeč zaostává. Pomocí zraku zase napodobuje gesta, odezírá správnou výslovnost a napodobuje mimiku. Ideální je pokud děti mohou používat zvukové hračky a hračky, které podporují zrakové vnímání.

  • Vhodný řečový vzor

Pokud dítě vyrůstá v rodině, kde není správná výslovnost (může to být zapříčiněno logopedickou vadou dospělých), automaticky přejímá takovou výslovnost, kterou doma slyší. V takovém případě je pak vhodná konzultace s logopedickým odborníkem.

Líbil se Vám tento příspěvek?

Kliknutím na hvězdičku to ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 3.9 / 5. Počet hlasů: 57

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Google+ Linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

*

*