Jak udělat ortopedickou matraci měkčí

Jak udělat ortopedickou matraci měkčí

0
(0)

Jak udělat ortopedickou matraci měkčí



Ortopedické matrace si získaly popularitu z prostého důvodu. Poskytují nejen docela pohodlný spánek, ale jsou také schopny korigovat anatomické nedokonalosti a vlastnosti lidského těla.

Snad jejich jedinou nevýhodou je, že se postupem času stávají tvrdými, a proto nepohodlnými. Tento problém je však snadno vyřešen vhodně vybranými toppery, tedy speciálními potahy matrací.

Proč jsou toppery potřeba?

Topper je nepostradatelný pro:

– změkčení hlavní matrace, kterou pokrývá,

– posílení ortopedického účinku,

– zajištění pohodlí při usínání a spánku.

Toppery pokrývající ortopedickou matraci také dobře odvádějí ortopedické funkce. Kromě toho chrání hlavní matraci před ničivými účinky při používání, vysoké teploty a tedy i času.

Náplň

Toppery jsou obvykle naplněny specifickými syntetickými materiály. Takovým materiálem může být například polyuretanová pěna s charakteristickou elastickou strukturou. PU pěna je považována za nejměkčí z těchto plnidel, a proto jsou krycí vrstvy z polyuretanové pěny schopné změkčit i tu nejtvrdší matraci.

Nevýhodou polyuretanové pěny je, kupodivu, také její měkkost – matrace, zejména při nesprávném použití, se může rozpadat.

Toppery naplněné jiným materiálem – nejsou tak měkké. Náplň musí být dostatečně elastická, aby matrace po dlouhou dobu neztratila ortopedický účinek.

PUR pěna je také považována za středně měkké plnivo. Přizpůsobuje se anatomickým nuancím těla a zaručuje tak nejpohodlnější spánek.

Další plnivo – latex – může být přírodního nebo umělého původu. Mezi jeho zjevné výhody patří vynikající výměna vlhkosti. Kromě toho je docela odolný proti opotřebení a různým deformacím. Zejména v tomto ohledu je dobrý přírodní latex, který je však řádově dražší než jeho umělý analog.

Který topper byste si měli vybrat?

Tloušťka výplně by měla být přímo úměrná hmotnosti osoby, která bude spát na matraci. Pro osobu vážící například asi 80 kg je vhodný topper o tloušťce 5 centimetrů. Pokud je váha větší, tento ukazatel se odpovídajícím způsobem zvýší; a pokud je menší, sníží se.

Líbil se Vám tento příspěvek?

Kliknutím na hvězdičku to ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Google+ Linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

*

*