5 faktů o koronaviru od zkušeného lékaře

5 faktů o koronaviru od zkušeného lékaře

0
(0)

Pět faktů o koronaviru od zkušeného lékaře

Jedním z hlavních problémů s infekcí koronaviry je obrovské množství protichůdných informací v okolí a rostoucí panika. Jak rozpoznat první příznaky nemoci? Mohu vyzvednout zásilku z čínského internetového obchodu? Je virus nebezpečný pro dítě? Společně s odborníkem na telemedicínu MTS SmartMed jsme shromáždili pět důležitých faktů o koronaviru, které vám pomohou chránit se a zůstat v klidu.

1.  Příznaky ne jako chřipka

Infekce koronavirus má specifické příznaky. Nejčastější: dušnost, horečka, suchý kašel. Koronavirus ovlivňuje alveoly plic, což ztěžuje dýchání. Proto se může objevit pocit tlaku v hrudníku a nedostatku kyslíku.

S chřipkou se však může vyskytnout suchý kašel a horečka. Jaký je rozdíl? Příznaky jak chřipky, tak COVID-19 jsou obecně podobné, ale hlavní rozdíl spočívá v tom, že chřipka ovlivňuje horní cesty dýchací a koronavirus okamžitě plíce. Není třeba riskovat a zjišťovat rozdíl pouze na základě vašich vlastních pocitů. Je důležité si uvědomit, že pro konečnou diagnózu je nutná nejen lékařská prohlídka, ale také laboratorní diagnostika.

2.  Jak obtížné je onemocnění, závisí na věku pacienta

Odborníci již identifikovali vzorec: děti do 10 let mají COVID-19 velmi málo. Lidé mladého a středního věku jsou většinou nemocní bez následků a rychle se zotavují. Vědci mají několik hypotéz, proč k tomu dochází, ale konečné vysvětlení neexistuje. Je však známo, že infekce koronaviry je velmi nebezpečná pro starší lidi starší 60 let. Nejvyšší úmrtnost na toto onemocnění je u pacientů starších 80 let.

3.  Chronická onemocnění jsou dalším rizikem

Koronavirus, stejně jako většina infekcí, je závažnější u pacientů trpících cukrovkou, hypertenzí a jinými kardiovaskulárními chorobami, bronchiálním astmatem. Při akutním respiračním onemocnění pracují plíce a srdce se zvýšenou zátěží, a pokud se vyskytnou současně zdravotní problémy, zvyšuje se riziko vážného průběhu.

4.  Koronavirus a jeho životaschopnost

Předpokládá se, že si virus udržuje životaschopnost při teplotě 20 až 60 stupňů a vlhkosti vzduchu 40 až 60%. Jedna z posledních studií ukázala, že COVID-19 přežije nejdéle na plastových a kovových površích – až 72 hodin. Na kartonech, ve kterých jsou balíčky nejčastěji baleny, může virus setrvat až 24 hodin.

Teoreticky, pokud by v Číně nebo v jiné zemi bylo zboží zabaleno osobou infikovanou koronavirusem a potom byl náklad doručen leteckou poštou, virové částice by mohly přetrvávat. Ale i tak čím více času plyne od okamžiku kontaktu, tím méně částic viru zůstává na povrchu. Stačí se podívat na čas a datum odjezdu – pokud to trvalo jeden den až tři, můžete balíček otevřít bez obav z infekce, pokud ne, je lepší počkat.

5.  I když konkrétní prevence neexistuje …

Vakcíny nebo léky, které by zabránily infekci koronaviry, nebyly dosud vyvinuty. Antiinfekční účinek vitamínů a doplňků stravy není prokázán. Proto je neužívejte bez lékařského předpisu nebo, co je horší, ve vysokých dávkách.

Líbil se Vám tento příspěvek?

Kliknutím na hvězdičku to ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Google+ Linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

*

*