Jak přežít epidemii – koronavirus

Jak přežít epidemii – koronavirus

0
(0)

Jak přežít epidemii – koronavirus  

Jak fungují viry? Tento text se týká infekčních virů, tj. těch, které jsou pro člověka nebezpečné. S některými žijeme v naprosté shodě po celý život. Kromě toho budeme hovořit o těch virech, které jsou přenášeny vzduchovými kapičkami.  

Co se děje

Abyste pochopili, co je koronavirus, jak se před ním chránit, musíte vědět, jak to všechno funguje. Jste muž. Složitá vysoce organizovaná struktura skládající se z vlastních buněk a mikrobiomu, tj. různých prospěšných bakterií. Jste mega-komplexní, super-cool, a co je nejdůležitější, živý a sebevědomý. Obecně je velryba větší než vy a leopard je v okolí mnohem nebezpečnější, ale všichni jste savci.  

Jak se viry dostávají do lidí

Dobrou zprávou je, že viry nemohou teleportovat. Dokonce ani SARS-CoV-2.

Potřebují vstupní body. V případě kapiček ve vzduchu jsou to vaše nosy, vaše ústa a oči, takže si je přestávejte mnout.

Chcete-li vidět celý obrázek, představte si osobu, která kašle. Současně z jejich úst vylétají do okolního prostoru malé nanomachiny, které jsou lehčí než vzduch, a proto na chvíli zamrznou. Některé z nich jsou ve slinách, jsou těžší, protože létají podle zákonů newtonovské mechaniky a padají a rozprostírají se po určitých površích. Proto je nesmírně důležité nosit masku při sebemenších příznacích respirační virové infekce.

Tyto nanomachiny visí v oblaku, dokud ho ostatní lidé ideálně nevdechnou. A pak viry šťastně ožívají (ve skutečnosti ne, jsou neživé) A začnou se množit. Velmi, velmi rychle.  Způsobují kašel, což vede k rozptylu virů, které se již v novém nosiči rozmnožují.

Nebo se hromadí na zábradlí, dotknete se ho a poté si otřete nos – a virus je ve vašem těle.

Vlastnost virů přenášených z nemocného na zdravého se nazývá nakažlivost. Koronavirus je poměrně nakažlivý, nakažená osoba infikuje 2-3 osoby podle nejkonzervativnějších odhadů. Proto je důležité dodržovat karanténní opatření – zabránit šíření infekce.

Co se stane s viry uvnitř

Rozmnožují se. S velkým potěšením. A začnou to dělat ve vstupních bodech pokrytých sliznicemi – tj. v nosohltanu a na povrchu hrdla. Proniknou do buněk, kde se chovají nechutně.

Je třeba je chytit na vstupních bodech. Kloktat s antiseptickými roztoky. Vyplachovat nos. A to pokaždé, když vyjde ven: existuje šance, že virus bude možné zničit dříve, než klesne. V tomto případě si samozřejmě umyjte nebo otřete ruce. Mimochodem, pití alkoholu nepomáhá, pokud si nevypláchnete ústa: alkohol je imunosupresivum.

To znamená, že alkohol inhibuje vrstvu ochrany, která se zapne, když virus zachází příliš daleko. Máme imunitní systém, jedná se o speciální buňky, které se valí tělem a střílejí na cokoli, co porušuje pravidla těla. Zdravý člověk má často silný imunitní systém, takže za plus nebo minus za týden nemoc odchází. Imunitnímu systému můžete pomoci pravidelným cvičením a správným stravováním – ovoce, zelenina, kořenová zelenina, obiloviny, maso nebo jiné bílkoviny.  

Obecně neexistuje žádná jiná ochrana proti virům, s výjimkou vysoce cílených antivirotik, které mají více vedlejších účinků než antibiotika.

Líbil se Vám tento příspěvek?

Kliknutím na hvězdičku to ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Google+ Linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

*

*