Pravidelné používání sauny má příznivý účinek na zdraví hypertenzních mužů

Pravidelné používání sauny má příznivý účinek na zdraví hypertenzních mužů

0
(0)

Pravidelné používání sauny má příznivý účinek na zdraví hypertenzních mužů



Každodenní návštěva sauny snižuje krevní tlak téměř o 50% a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění u hypertenzních mužů. Tyto závěry byly dosaženy vědci z University of East Philadelphie,  píše  Medical News Today s odvoláním na článek od vědců publikované v  z  American Journal of Hypertension.

Pokrok výzkumu

Po dobu 24 let odborníci sledovali zdraví 1621 mužů středního věku, jejichž krevní tlak byl relativně vysoký a činil přibližně 140/90 mm Hg. Dobrovolníci byli rozděleni do několika skupin: někteří chodili do sauny jednou týdně, další dvakrát nebo třikrát, zbytek subjektů čtyřikrát až sedmkrát.

Riziko hypertenze se snížilo o 46%

Všimněte si, že v průběhu dlouhodobého experimentu se hypertenze vyvinula u 15,5% lidí. U těch, kteří chodili do sauny dvakrát až třikrát týdně, se však riziko vysokého krevního tlaku snížilo o 24% a u těch, kteří ještě častěji – o 46%. Odborníci to připisují skutečnosti, že při návštěvě lázně stoupá tělesná teplota a cévy se rozšiřují, což zvyšuje průtok krve.

Je známým faktem, že sauna a parní lázeň pomáhají zlepšit zdraví, protože během jejich pravidelné návštěvy probíhá v těle mnoho různých biochemických procesů: otužování, trénink krevních cév, čištění od toxinů atd.

Američtí vědci proto pouze potvrdili dlouhodobý názor, že je velmi užitečné navštívit saunu a lázeňský dům. To však musí být provedeno moudře. Pokud mají lidé nějaký druh kardiovaskulární patologie, pak pokud se sauna používá nesprávně, může se to jen zhoršit. Nedoporučuji sedět v parní lázni, dokud nemáte modrou barvu v obličeji, prostě do bezvědomí, stačí jen pár minut na zlepšení vašeho zdraví a relaxaci.

Současně podle The Daily Mail výzkum z University of Eastern Finland prokazuje užitečnost pravidelného používání sauny. Riziko srdečního selhání je tedy o 22% nižší u mužů, kteří saunu používali 2–3krát týdně, a o 66% nižší u mužů, kteří do sauny chodili 4–7krát týdně. Riziko ischemické choroby srdeční závisí také na počtu návštěv v sauně – při návštěvě sauny 2–3krát se sníží o 23% a 4–7 návštěv v sauně týdně – o 48%.

Při analýze údajů ze studií provedených u více než 2 tisíc mužů ve věku od 42 do 60 let dospěli vědci k závěru, že koupel a sauna snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění o 27%.

Pro léčebný účinek stačí 11 minut sauny.

Lékaři doporučují, aby všichni bez výjimky navštívili koupel a saunu – s výjimkou těhotných žen a osob, které netolerují teplo.

Líbil se Vám tento příspěvek?

Kliknutím na hvězdičku to ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Google+ Linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

*

*