Nová fakta o koronaviru: teplo a masky nepomohou

Nová fakta o koronaviru: teplo a masky nepomohou

0
(0)

Nová fakta o koronaviru: teplo a masky nepomohou

Zatímco lékaři hledají vakcínu a léčí nemocné a poplašníci kupují pohanku, česnek a toaletní papír, COVID-19 je zahrnut novými mýty. Snažili jsme se shromáždit nejdůležitější fakta o koronaviru, která vyšla najevo v poslední době.

Zpočátku se věřilo, že koronavirus dostávají pouze Číňané. Když se však COVID-19 rozšířil do více než 150 zemí, vyšlo najevo, že se jedná o mýtus. Pak existovaly informace, že se nový virus nerozšíří na děti, ale toto bylo také vyvráceno.

Více než 80% pacientů neví, že mají koronavirus

Na rozdíl od epidemie SARS v letech 2002-2003, 81% pacientů snáší koronavirus bez obvyklých problémů. Mnozí, kteří kýchali, kašlali, měli horečku a nevolnost a poté se vzpamatovali si ani neuvědomili, že byli infikováni koronavirem. Zbývajících 14% jsou ti, kteří jsou hospitalizováni s pneumonií nebo jiným toxickým syndromem, a 5% jsou kritičtí pacienti, kteří jsou v intenzivní péči.

„Nový koronavirus se rychle přenáší, ale způsobuje hlavně mírné onemocnění. Virus chce přežít. Aby přežil, nesmí nositele zabít. Chce pokračovat,“ vysvětlují vědci. Podle nich virus SARS neměl takovou virulenci – schopnost přenášet se z člověka na člověka.  

Koronavirus a krevní skupina

Čínští vědci zjistili, že lidé s krevní skupinou B mají menší šancí onemocnět koronavirem než majitelé skupiny A. Třetí a čtvrtá skupina mají stejnou šanci na přežití nebo na nemoc. Byly provedeny studie na pacientech ve Wuhan a Shenzhen.

Klima a počasí neovlivňují pravděpodobnost infekce

Podle WHO může k přenosu virového patogenu COVID-19 dojít v jakémkoli klimatu, dokonce i v horkém vlhkém stavu. Proto není důvod se domnívat, že pobyt venku v parném létě pomůže v boji proti nové infekci. Mimochodem, horká lázeň vás před koronavirem taky nezachrání.

Mezitím je spolehlivě známo, že destruktivní účinek na COVID-19 je vyvoláván teplotou nad 55 stupňů, to znamená, že může být neutralizován varem. Léčba antiseptikem také pomůže, uvedlo nejedno Výzkumné středisko pro prevenci a léčbu virových infekcí LLC.

Koronavirus může přežít ve vzduchu a ve vodě

Podle zpráv z médií může COVID 19 nějakou dobu vydržet ve vodě a ve vzduchu, takže se můžete nakazit i v místnosti, kde byl předtím nemocný. Odborníci WHO tvrdí, že virus může přetrvávat na površích od několika hodin do několika dnů.

„Podle současných vědeckých důkazů jde o kapičky, které jsou uvolňovány z dýchacích cest, což jsou významnější přenosové faktory než vzduch,“ říká webová stránka WHO.

Kontaktní mechanismus infekce funguje takto: malé kapky, uvolněné z nosu nebo úst pacienta při kašlání nebo kýchání, padají na okolní objekty a povrchy. Jiní lidé se mohou nakazit tak, že se nejprve dotknou takových předmětů nebo povrchů a poté si rukama promnou oči, nos nebo ústa.

Pro mnoho lidí jsou však příznaky COVID-19 velmi mírné, zejména v raných stádiích. Existuje tedy riziko přenosu COVID-19 od osoby, která se necítí špatně a má jen mírný kašel.

Lékaři doporučují dodržovat antivirovou etiketu – objetí a líbání na schůzce, vyhýbání se potřásání rukou a pokud možno udržování vzdálenosti 2 metrů na veřejných místech.

Ultrafialové záření a alkohol vás nezachrání před koronavirem

Nepoužívejte ultrafialové záření a solária pro dezinfekční účely – UV lampy způsobují pouze podráždění kůže. Je také zbytečné stříkat alkohol nebo bělidlo na sebe, protože tyto látky mohou poškodit sliznice úst a očí, ale nezabrání viru vstupu do těla.

Místo toho lékaři jednomyslně žádají pravidelné a důkladné mytí rukou (po dobu alespoň minuty) teplou vodou a mýdlem a použití antiseptika pro ruce. Umyté ruce by měly být důkladně vysušeny papírovými ručníky nebo elektrickým vysoušečem. Za zmínku také stojí zvýšená hygiena u kašle – nekašlete do dlaně, ale do papírového ubrousku nebo rukávu.

Alkoholické antiseptické ubrousky jsou ideální pouze pro dezinfekci pracovních ploch, kliky dveří, chytrých telefonů.

Líbil se Vám tento příspěvek?

Kliknutím na hvězdičku to ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Google+ Linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

*

*