Zlepšuje čtení nahlas paměť?

Zlepšuje čtení nahlas paměť?

0
(0)

Zlepšuje čtení nahlas paměť?

Žáci a studenti vědí, že hlasité čtení jim pomáhá lépe si pamatovat informace. To je pravděpodobně důvod, proč při přípravě na test nebo zkoušky mnoho lidí používá tuto konkrétní metodu, která opravdu funguje. Ale proč? Kanadští psychologové z University of Waterloo tento fenomén dlouho studovali a snažili se najít přesnou odpověď na tuto otázku. Nedávno uspěli. Specialisté zveřejnili výsledky svého výzkumu na webu MedizalXpress.

Testy paměti

Experiment zahrnoval 95 dobrovolníků. Byli požádáni, aby si zapamatovali písemné informace pomocí jedné ze čtyř metod. Někteří tedy četli text nahlas nebo tiše, druhý poslouchal zvukový záznam vlastního hlasu nebo hlasu někoho jiného.

Výsledkem bylo, že výsledky testů pouze potvrdily domněnky vědců. Ukázalo se, že ti, kdo četli texty nahlas, si je pamatovali lépe než ostatní (p <0,01). Poslech kazet se ukázal jako další nejefektivnější metoda, nejneužitečnější – čtení pro sebe.

Jak to vysvětlit?

Podle hlavního autora projektu Colina Macleoda, když člověk čte text nahlas, zapamatuje si především zvuky svého vlastního hlasu. Proto jsou informace čtené nahlas vnímány mnohem lépe a jsou „vloženy“ do paměti na dlouhou dobu.

„Náš výzkum ukazuje, že paměť a schopnost učit se zlepšují, když člověk aktivně sleduje to, co se chce naučit.“ Když řekneme slovo nebo ho doprovázíme nějakou akcí, stane se pro nás „nápadnější“, a proto nezapomenutelnější, “říká Macleod.

Jak však poznamenávají psychologové, aby bylo možné vyvodit jednoznačné závěry, je nutné provést podobnou studii s mnohem větším počtem účastníků.

Pokud čteme nahlas, zapnou se další informační kanály: kromě vizuální paměti se jedná také o sluchovou, kinestetickou a řečovou paměť. Proto absorbujeme informace mnohem lépe. Čtení navíc nutí čtenáře, aby text lépe sledoval, nejde jen o to, abyste očima porozuměli hlavnímu významu, v tomto případě je kladen důraz na každé slovo, informace jsou studovány podrobně. Když jsou informace zapnuty na diktafonu, aktivuje se pouze jeden kanál vnímání – sluchový. Pro některé to funguje dobře, pro jiné ne moc dobře. Mnoho z nás má velmi špatně vyvinutou schopnost pečlivě sledovat řeč někoho jiného a vnímat ji podle sluchu. Když si to ale přečtete sami, uvidíte, slyšíte, mluvíte, a když poslouchám na diktafonu, slyším jen. Totéž se děje se čtením pro sebe, v tomto případě funguje pouze vizuální kanál, z tohoto důvodu jsou informace zapamatovány horší.

Líbil se Vám tento příspěvek?

Kliknutím na hvězdičku to ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Google+ Linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

*

*