Čokoláda a zdravý životní styl

Čokoláda a zdravý životní styl

0
(0)

Čokoláda a zdravý životní styl

Žijeme v době, kdy každý druhý zkouší dietu či má zkušenosti s nějakou. Lidé se omezují, vyřazují určité potraviny s domněním, že to je ten klíč k úspěchu a vysněné postavě. Takové diety na mase a zelenině avšak nejsou udržitelné a většina lidí po nějaké době najede zpět na své špatné stravovací návyky.

Právě čokoláda bývá také často označována za nezdravou potravinu a lidé si myslí, že je důvodem, proč jejich váha ukazuje tak velké číslo. Jak to opravdu s čokoládou je a lze ji zařadit do naší diety a zdravého stravování? Na to se dnes podíváme.

Není čokoláda jako čokoláda

V první řadě je třeba si říci, že není čokoláda jako čokoláda. 

Podívejme se například na 90% čokoládu Lindt, kterou srovnáme s čokoládou Milka. 

Pokud bychom se řídili pouze kalorickou hodnotou, vychází Milka téměř stejně jako čokoláda Lindt. Je však důležité se zaměřit také na složení, v našem případě poté na obsah cukru. Milka obsahuje okolo 60 gramů sacharidů na 100 gramů, kdy se jedná pouze o jednoduché cukry. Naproti tomu čokoláda Lindt obsahuje pouze 14 gramů sacharidů a z toho je pouze 7 gramů jednoduchých cukrů. 

Pokud bychom tedy chtěli volit do našeho jídelníčku zdravější potraviny, ale jsme milovníci čokolád, je dobré brát na zřetel, jaký tip čokolády si do jídelníčku přidáme. 

Po čokoládě netloustneš

Je také určitě dobré zmínit, že z pohledu, zda budeme nabírat po čokoládě či ně, nejde vůbec o čokoládu, ale náš celkový kalorický příjem. Pokud by byl náš primární cíl pouze to, zda budeme hubnout, je v celku jedno, jakou čokoládu si vybereme.

Například pokud by si jeden člověk vybral jíst zdravěji, snědl například dvě čokolády Lindt během dne, což mu dává rázem příjem 1 000 kalorií a k tomu by snědl zdravější snídani se zdravým obědem a lehkou večeří, které by daly dohromady například dalších 1 400 kalorií, rázem takový člověk sní 2 400 kalorií. Druhý člověk může sníst celé dvě Milky, ale k tomu si dát jen rohlík se šunkou ráno a po celý den nejíst, což má za výsledek menší příjem kalorií a bude tedy v kalorickém deficitu a hubnout, i přesto, že v jídelníčku má Milku oproti druhému člověku, který hubnout nemusí. 

V rámci zdravého životního stylu bychom se ale neměli soustředit pouze na kalorie a hubnutí samotné, ale také na kvalitní potraviny, protože by nám mělo jít primárně o zdravý. 

Závěrem

Závěrem už zbývá jen říci, že čokoláda nemusí být důvodem, proč přibíráme na váze. Také se nemusíme bát sem tam si dopřát čtvereček čokolády, kdy bychom měli volit kvalitnější varianty čokolád a hledět i na naše zdravý. Po kvalitních potravinách se budeme lépe cítit, budeme energičtější a během dne tedy vykonáme více pohybu a tím spálíme více kalorií. Proto volte vždy zdravější alternativy.

Neznamená to, že musíte nebo můžete sníst každý den celou čokoládu, ale dopřát si sem tam kousek kvalitní čokolády není nic špatného, někdy naopak prospěšné hlavně pro vaši nervovou soustavu. 

Ne nadarmo se říká, že čokoláda je náplast na duši.

Líbil se Vám tento příspěvek?

Kliknutím na hvězdičku to ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Google+ Linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

*

*