Jóga – lék pro tělo i duši

Jóga – lék pro tělo i duši

0
(0)

Jóga – lék pro tělo i duši

Jóga se za posledních několik let stala velmi oblíbenou po celém světě. Není pro mnoho lidí pouze cvičením, ale je mnohem více. Je to životní styl, filosofie, která pomáhá člověku poznat sebe sama. Slouží k naprostému zklidnění mysli, uvolnění, koncentraci a vytvoření vztahu k sobě samému a všemu kolem nás. K ostatním lidem, živým tvorům a přírodě.

Jógu je možné cvičit prakticky kdekoliv. Můžeme cvičit doma v obývacím pokoji, v centrech buď skupinově či individuálně, velmi oblíbené je cvičení venku, kde se člověk lépe propojí s přírodou kolem. Nejefektivnější je cvičit jógu každý den. Cvičení jógy nám dodá energii na celý den a pomůže nám krásně protáhnout své tělo.

Zdá se, že stres je dnes součástí života každého z nás a pro většinu lidí je čím dál náročnější mu čelit. Jóga nás nutí zapomenout na vnější svět a soustředit svou mysl jen na naše tělo. V tu chvíli zapomínáme na běžné starosti života a veškerou pozornost věnujeme sami sobě. Nedílnou součástí cvičení jógy je správné a pravidelné dýchaní. Když jsme ve stresu, máme tendence dýchat velmi rychle a povrchně. Jóga nás nutí dýchat hluboce a soustředěně, čímž pomáhá ke zklidnění celého těla.

Hormonální jóga

Jeden z nejoblíbenějších typů jógy. Pomáhá vrátit hormony zpět do rovnováhy, a proto je vhodná pro ženy,které mají problémy s nepravidelným menstruačním cyklem. Dále může dopomoci ženám, které mají problémy s otěhotněním. Hormonální jóga pomáhá k probuzení opětovné tvorby ženských pohlavních hormonů a k lepšímu přijetí vajíčka. Pomáhá zvýšit libido u žen a pomáhá s nepříjemnými projevy menopauzy. Hormonální jóga je také velmi účinná pro diabetiky. Pomáhá harmonizovat slezinu, slinivku, játra a štítnou žlázu.

Hathajóga

Jedná se o velmi oblíbený druh jógy. Hathajóga znamená spojení sluneční energie HA s měsíční energií THA. Je velmi vhodná pro začátečníky. Jde o nenáročný a klidný druh jógy, při kterém se cvičí ovládání dechu, pozice těla a meditace. Cvičení hathajógy musí být velmi plynulé a pomalé. Je mimo jiné vhodná také pro lidi, kteří mají vysoký krevní tlak, či ortopedické poruchy.

Powerjóga

Jedná se o rychlý a dynamický druh jógy, a proto je vhodný převážně pro lidi, kteří chtějí zhubnout nějaké to kilo a trošku se zapotit. Cvičení powerjógy pomáhá zesílit tělo, vyrýsovat postavu, zlepšit koncentraci a rovnováhu, napomáhá správnému držení těla, zlepšení kvality spánku a díky správnému dechu má pozitivní vliv na zmírnění únavy, napětí a stresu.

Bikram jóga

Taktéž označována jako Hot jóga, kdy cvičení probíhá v místnosti vyhřáté na 40°C. Bikram jóga pomáhá pročistit a detoxikovat tělo. Osoby, které trpí epilepsií, či roztroušenou sklerózou by se měli nejdříve poradit se svým lékařem, než začnou tenhle typ jógy cvičit.

Těhotenská jóga

Neboli Gravid jóga je speciálně vytvořena pro těhotné ženy, které si chtějí ulehčit těhotenství a porod. Těhotenská jóga pomáhá budoucím maminkám zklidnit své tělo i mysl a tím pádem  i předcházet prudkým změnám nálad. Kromě zlepšení psychického stavu má dobrý vliv i na vytvoření vztahu maminky s děťátkem. Tenhle typ jógy zpevňuje svaly pánevního dna a tím připravuje ženu na lehčí průběh porodu.

Vinyasa flow jóga

Tahle jóga je lehce dynamičtější a rychlejší, kdy v pozicích (ásanách) nezůstáváme příliš dlouho. Není určena pro úplné začátečníky a je zaměřena na přizpůsobování dechu jednotlivým pozicím. Základem tohoto typu jógy je pozdrav slunci. Vynyasa flow jóga zmírňuje stres a napětí v těle a prohřívá a regeneruje organismus.

Velkou výhodou cvičení jógy je to, že nepotřebujete kromě pohodlného oblečení a podložky žádné další cvičební pomůcky. Neváhejte a pusťte se do cvičení ještě dnes a brzy poznáte změny ve Vašem těle.

Líbil se Vám tento příspěvek?

Kliknutím na hvězdičku to ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Google+ Linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

*

*