Jak přestat kouřit?

Jak přestat kouřit?

0
(0)

Jak přestat kouřit?

Kdysi byla Evropa nekuřácká. Nejškodlivější lidské návyky k nám přišly z Ameriky, od místních indiánů, kteří tabák z nějakého důvodu považovali za léčivou a magickou rostlinu. Od té doby nad námi stojí šedý tabákový kouř …

Ve dvacátém století lékaři bušili na poplach: dopad kouření na člověka a jeho zdravotní stav se ukázal být horší, než se dříve myslelo. Počet kuřáků na planetě se však rok od roku zvyšoval. Mnoho z nich poté, co upadlo do nikotinového otroctví, následně snilo o tom, že přestane kouřit – ale ne všem se to podařilo … Škodlivý a nesmyslný zvyk se někdy ukáže být silnější než člověk.

Jak přestat kouřit? A obecně – je možné se navždy zbavit nepřirozené závislosti? Četné příklady přesvědčují: je to možné. Není však snadné překonat nutkání kouřit. Pro ty, kteří se rozhodli pro tento obtížný boj – naše rada.

Motivace

V každém podnikání je pobídka důležitá a zbavení se kouření není výjimkou. Nejprve tedy hledejte motivační faktor – a čím silnější je, tím lépe. O jaké faktory by se mohlo jednat?

Zdraví

Kupodivu kuřáky slabě ovlivňuje argument, že kouření je zdraví škodlivé. Nyní není žádný nedostatek zlověstných ilustrací následků kouření, dokonce i na krabičkách cigaret se píše, jak nebezpečný je nikotin pro člověka. Počet kuřáků však neklesá. A přesto si položte otázku: chtěli byste na tomto světě žít trochu víc? Chci? Tady to je – pobídka! Přestat kouřit.

Krása

Tato pobídka je pro kuřáky. Otázka zní: chcete zůstat krásná co nejdéle? Bez vrásek, s přirozeným ruměním na tvářích? Chcete se usmívat s úsměvem s bílými zuby až do stáří? Chci? Pak jsou karty ve vašich rukou – přestaňte kouřit.

Peníze

Proveďte několik jednoduchých výpočtů. Vynásobte cenu balíčku vašich oblíbených cigaret počtem balíčků, které kouříte za týden, za měsíc, za rok … Co myslíte? Impozantní? Nyní si pomyslete: utrácíte tyto peníze za vlastní smrt – přibližujete se k ní pomalu, ale jistě s každou vykouřenou cigaretou … Ale tyto peníze se mohly utratit jinak … Zde je prostor pro sny. Chcete, aby se váš sen stal skutečností? Je to jednoduché – musíte přestat kouřit.

Nejsou tyto motivační faktory nic pro vás? Záleží vám na vašem zdraví a na zdraví vašich blízkých, z nichž děláte pasivní kuřáky? Není pro vás krása a mládí to hlavní? Není vám líto těch peněz? Pak si vymyslete další pobídku pro sebe. Najdete ji: jen přemýšlejte, proč z nějakého důvodu přestat kouřit.

Vůle

Podnět byl nalezen. Nyní musíte udělat další krok – najít v sobě sílu bojovat s kouřením. Shromážděte veškerou svou vůli a vzdejte se cigaret. I když ne okamžitě, postupně – nejprve vykuřte o jednu cigaretu méně denně, pak dvě – a tak dále.

Pokud máte slabou vůlí (a to je docela možné, jinak byste už dávno přestali kouřit, že?), získejte podporu těch, kteří jsou silnější – přátel nebo příbuzných. Nevyhýbejte se komunikaci, nestyďte se požádat blízké, aby vás pomohli. Zpočátku to bude psychicky obtížné – ale někdy jsou takové metody účinné.

Vezměte vůli ve víře: kouření je jedním z nejpomalejších způsobů sebevraždy. A to znamená – hrozný hřích …

Léčba

Není žádným tajemstvím, že v těle neohroženého kuřáka dochází k fyziologickým změnám. Proto je velmi obtížné tolerovat odvykání kouření, zejména náhlé.

Nejlepším způsobem je vyhledat pomoc u kvalifikovaného narkologa a podstoupit léčbu pod jeho dohledem. Přesná léčba: koneckonců závislost na nikotinu je onemocnění, které je často obtížné léčit s velkými obtížemi.

Zpoždění začátku léčby a její odložení „na později“ je nebezpečné: následky nemoci mohou být příliš hrozné. Ano, bez nás to chápete …

Líbil se Vám tento příspěvek?

Kliknutím na hvězdičku to ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Google+ Linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

*

*