Zmírněte stres s pomocí hořčíku

Zmírněte stres s pomocí hořčíku

0
(0)

Zmírněte stres s pomocí hořčíku

Únava, křeče, nespavost – to jsou jen některé z mnoha příznaků, které může způsobit nedostatek hořčíku. Díky současnému industriálnímu zemědělství se z půdy vytrácí minerály, včetně hořčíku, kvůli tomu ho můžeme mít ve stravě málo, i pokud jíme zdravě. Jeho potřebuje navíc zvyšuje stres a škodlivé látky z vnějšího prostředí.

Jak hořčík proti stresu pomáhá?

Hořčík je esenciální minerál nezbytný pro správné fungování našeho organismu, podílí se na více než 400 biologických dějích. Jeho dostatek zajistí správné fungování těchto procesů a našemu tělu značně ulehčí. Hořčík je navíc účinným relaxantem, odstraňuje fyzické i psychické napětí a pomáhá nám se uvolnit.

Hořčík ve stravě

I přes jeho úbytek v potravinách, oproti minulosti, ho některé stále obsahují zvýšené množství. Nejvíce ho nalezneme ve:

  • slunečnicových semínkách,
  • ovesných vločkách,
  • ořeších a semínkách,
  • listové a zelené zelenině (hořčík je součástí molekuly chlorofylu),
  • kuřecím mase
  • bramborách.

Dále se nachází v některých druzích celozrnných obilovin a luštěnin. Pokud tyto potraviny nejíte denně ve zvýšeném množství, tak zvažte užívání hořčíku v podobě doplňku stravy.

Hořčík jako doplněk stravy

Dle lékařů by každý dospělí měl denně přijmout okolo 400 mg hořčíku. V období stresu, fyzické námahy nebo při dehydrataci ho ale náš organismus potřebuje více. Pokud trpíte nedostatkem hořčíku, tak ho budete muset brát mnohonásobně větší množství, do té doby, než ho doplníte.

Na trhu je k dostání spousta doplňků stravy obsahujících hořčík, ne všechny jsou ale stejně účinné. Některé obsahují škodlivá plniva, barviva či sladidla a jejich užíváním si spíše uškodíte. Abyste se vyhnuli těm nejhorším aditivům, tak volte variantu kapslí nebo čistého prášku bez aditiv.

Hodně také záleží na formě hořčíku, kterou si zvolíte. Například běžně dostupný oxid hořečnatý dokáže náš organismus využít jen ze 4 % – mnoho užitku z něj tedy mít nebudete. Některé další formy jsou dokonce škodlivé, například aspartát a laktát.

Mezi nejlepší běžně dostupné formy hořčíku patří citrát hořečnatý a bisglycinát hořečnatý, náš organismus je dokáže absorbovat a při správném dávkování nemají žádné vedlejší účinky. Při dávkování se řiďte instrukcemi na obale konkrétního výrobku, obecně je ale bezpečné užívat i vyšší množství hořčíku. Pokud pociťujete po použití hořčíku průjem, tak jste si vzali více hořčíku, než je vaše tělo schopno vstřebat, v takovém případě snižte dávkování.

Pokud jste si zakoupili práškovou variantu, tak doporučenou denní dávku 400 mg hořčíku pokryje přibližně 2-2,5 g citrátu nebo bisglycinátu hořečnatého. Prášek doporučuji přidat do jídla, vyhnete se tak jeho nevalné chuti, která může některým lidem při rozmíchání ve vodě vadit.

Hořčík a vápník

Tyto dva minerály spolu úzce spolupracují – hořčík zajišťuje správné rozvádění vápníku tam kam patří, do kostí. Pokud se vyhýbáte mléčným výrobkům a máte ve stravě málo vápníku, tak je vhodné abyste ho rovněž doplnili doplňky stravy, ideálně ve formě citrátu nebo jiného chelátu. Pokud vápník a hořčík užíváte ve stejný čas, tak udržujte množství aktivního vápníku pod 300 mg, vyšší množství by totiž zablokovalo vstřebávání hořčíku vaším organismem.

Pamatujte, že hořčík je esenciální minerál, a ne žádný zázračný lék. Měli byste ho tedy brát dlouhodobě, a ne jen do první úlevy od příznaků. Pokud s jeho užíváním ale vytrváte, tak budete jeho účinky příjemně překvapeni.

Líbil se Vám tento příspěvek?

Kliknutím na hvězdičku to ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Google+ Linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

*

*