Měli bychom se obávat tuků?

Měli bychom se obávat tuků?

0
(0)

Měli bychom se obávat tuků?

Tuky jsou pro mnohé z Vás strašákem a možná je také viníte za stagnaci Vašeho shazování nebo nabrání na váze. Jsou opravdu ale příčinou?

Příjem tuků bychom si opravdu měli hlídat, gram tuku je totiž dvakrát kaloričtější než gram sacharidu nebo bílkoviny. Navíc ořechová másla nebo ořechy se jí samy. Vyřazovat je ale nemusíme. Tuky jsou prospěšné pro naše tělo i hormony. Navíc je spousta vitamínů, které jsou právě rozpustné pouze v tucích, což je další důvod pro zařazení tuků do Vašeho jídelníčku. 

Existují takzvané zdravé a nezdravé tuky, do našeho stravovacího plánu bychom pak měli právě zařadit ty zdravé.

  • Tyhle tuky zařazujte jen ojediněle

Nezdravé tuky tvoří transmastné kyseliny, které obsahují chemicky zpracované potraviny. Mezi tyto potraviny patří například hamburgery, instantní jídla, polotovary a mnoho dalšího.

  • Těmto tukům řekněte ano

Do zdravé skupiny tuků můžeme zařadit lososa, ořechy a semínka, ořechová másla, avokádo, olivový, kokosový nebo jiný rostlinný olej. Jedná se o nenasycené mastné kyseliny a právě tyto tělo a náš organismus potřebuje pro správné fungování.

Další skupinou zdravých tuků jsou nasycené mastné kyseliny, které se skládají ze sýrů, tučného tvarohu, vejce, mléko, sádlo a tučné maso. Příjem těchto tuků by měl být zhruba 1/3 z celkového příjmu tuků za den. 

Tuků se rozhodně bát nemusíte, pokud na posezení nesníte velké balení ořechů, k tomu si nedáte hamburgery a hranolky usmažené v přepáleném oleji. Do svého jídelníčku zařaďte zejména nenasycené mastné kyseliny, dále nasycené a sem tam si dopřejte i transmastné kyseliny. Všeho s mírou, tuky by neměly tvořit většinu Vašeho příjmu, pokud tomu nemáte tak nastavenou dietu a stravovací plán. Optimální příjem je gram až dva gramy na kilogram tělesné váhy.

Líbil se Vám tento příspěvek?

Kliknutím na hvězdičku to ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Google+ Linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

*

*