Výchova dítěte je důležitý aspekt v životě každého dítěte

Výchova dítěte je důležitý aspekt v životě každého dítěte

4.8
(59)

Výchova je důležitý aspekt v životě každého dítěte

Výchova připravuje děti pro jejich budoucí život a uplatnění se ve společnosti. Je to proces velmi složitý a volba výchovného stylu, v němž každý rodič své děti vede, je někdy velmi náročné rozhodnutí. Osobní styl každého rodiče se vyvíjí s tím, jak rostou děti, přizpůsobuje se aktuálním a momentálním potřebám.

Každé dítě je však jedinečné a tudíž potřebuje jiný druh přístupu, ne vždy lze uplatňovat pouze jeden druh výchovného stylu. Způsob, kterým své děti vedete, ovlivňuje citový, duševní, fyzický a psychický vývoj vašich dětí. Je tedy důležité zvolit ten nejvhodnější přístup.

Současná společnost uplatňuje tyto základní styly – autoritativní, nedbalý, liberální a autoritářský.

Autoritativní styl

Podle expertů je tento druh výchovy nejvíce produktivní. Je to kombinace poslušnosti, ale zároveň i jakési nezávislosti. Dítě je vedeno ke smyslu pro společenskou odpovědnost, avšak rodiče jej motivují k tomu, aby se samo zapojovalo do nových výzev. Podporují jeho zdravé sebevědomí a dávají mu vlastní autonomii. Rodiče tvoří součást dětského života, udávají jasná pravidla, ale zároveň podporují kreativitu dětí, jejich svobodu myšlení a sebevyjadřování.

Nedbalý styl

Tento styl je vlastně apatie ve výchově dítěte, které není v ničem podporováno, nemá vymezené žádné hranice. Díky tomuto druhu výchovy je velmi vážně ohrožena nejen morálka dítěte, ale také smysl pro rodinu a v neposlední řadě i občanská odpovědnost.

Liberární styl

Výchova, která klade důraz na velkou nezávislost dětí často může vést k dětské agresivitě, což bývá jeden z výsledků výchovy příliš tolerantní. Takto vedené děti mívají velmi obtížné období dospívání. Předpokládají, že mají neomezenou svobodu a nehodlají akceptovat toho, kdo by chtěl jejich život kontrolovat. Často mívají vysokou sebedůvěru, kterou však nedokážou vhodně využít ve svůj prospěch a stávají se z nic rebelové společenského života.

Autoritářský styl

Striktní výchova může mít velmi negativní dopad na budoucí život dítěte. Tyto děti většinou dosahují ve škole velmi dobrých výsledků, ale špatně si hledají kamarády, občas mívají malé sebevědomí a ne pokaždé dokážou otevřeně komunikovat s okolím. Jestliže dítě vyrůstá v tomto stylu výchovy, často mu chybí vlastní názor a neustále potřebuje něčí souhlas.

Líbil se Vám tento příspěvek?

Kliknutím na hvězdičku to ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 4.8 / 5. Počet hlasů: 59

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Google+ Linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

*

*