Jak naučit děti co nejrychleji jezdit na kole?

Jak naučit děti co nejrychleji jezdit na kole?

0
(0)

Jak naučit děti co nejrychleji jezdit na kole?

Rovnováha a strach. To jsou dva největší nepřátelé každého dítka, které poprvé usedá na jízdní kolo. Existuje velmi jednoduchý způsob, jak vůbec nepřipustit, aby tyto dvě překážky mezi malého cyklistu a jeho první kolo vůbec vstoupily. Začít s jízdou co nejdříve a ideálně s pomocí odrážedla. Odrážedlo pro nejmenší je vůbec prvním vozidlem, které se dítě ve svém životě naučí ovládat.

Přirozeně a zábavně na něm trénuje především rovnováhu, problém s přechodem na normální jízdní kolo tak díky odrážedlu zcela vymizí. Malý sportovec si také zvykne na rychlost, kterou dosud nezažil, navíc získává motoriku jako takovou, posílí nohy a zpevní si zádové svalstvo. Především je ale pro malé děti jízda na odrážedle velkou zábavou. Učí se tak velmi přirozeně.

Kdy s odrážedlem začít?

Na nejjednodušší odrážedlo se nemusíte bát své dítě posadit takřka ihned poté, co začne dělat své první krůčky. Taková odrážedla sice nemají s jízdním kolem moc společného, mají velmi stabilní široká kola, jsou často plastová a slouží primárně pro to, aby si dítě zvyklo na jiný pohyb než po svých.

Odrážedla, na nichž už musí projevit stabilitu, jsou vhodná pro děti zhruba mezi druhým a čtvrtým rokem. Svým vzhledem již připomínají jízdní kolo, nemají však šlapky. Rozdílný je také způsob jízdy na takovém odrážedle. Zatímco na plastových motorkách a podobných stabilních odstrkovadlech se děti většinou odráží oběma nohama a pohybují se převážně setrvačností, odrážedla jsou určená pro pravidelné střídání nohou, což už připomíná jízdu na kole. Věřte, že pokud chcete svoji ratolest naučit na jízdním kole co nejdříve a nejsnadněji, předchozí zkušenost na odrážedle mu velmi výrazně pomůže.

Jak vybrat první odrážedlo?

Klíčovým parametrem při výběru odrážedla je jeho velikost, především pak výška sedla. Měří se podobně jako při vybírání klasického kola. Dítě, které sedí na sedle, by mělo dosáhnout na zem. Ideálně celými nebo alespoň téměř celými chodidly. Pozor, tato výška by měla být v nejnižší poloze sedla. Děti totiž velmi rychle rostou, proto je nutné nechat si dostatek prostoru k vysunutí sedlové trubky.

Časté dilema při nákupu prvního odrážedla je, jestli je na něm důležitá brzda. Praxe hovoří, že děti často na brzdovou páčku malými prstíky ani nedosáhnou nebo nemají sílu ji přitáhnout. V takto nízkém věku navíc neumí brzdu dokonale ovládat, proto jízda s brzdou může být paradoxně nebezpečnější než bez ní. Učení, jak brzdit, nechte až na pozdější časy.

Z jakého materiálu odrážedlo zvolit? Často se rámy odrážedel vyrábí z oceli. Ta je sice kvalitní, levná a jednoduchá na výrobu, je však poměrně těžká, což může dítěti ztížit ovládání odrážedla. Vhodnými alternativami jsou odrážedla z hliníku, laminátu či dřeva. Protože odrážedlo slouží především jako prostředek k učení rovnováhy a samotné jízdy na kole, počítejte s tím, že nějaké pády a karamboly přijdou. Z lehkých oděrek na odrážedle si tak nesmíte dělat těžkou hlavu.

Vždy myslete na bezpečnost dítěte

V neposlední řadě dbejte na to, aby odrážedlo bylo co nejbezpečnější. Právě proto, že se na něm dítě nevyvaruje nějakých pádů, neměly by se na odrážedle vyskytovat žádné ostré hrany, okraje či části, které by se mohly uvolnit.

S bezpečností nutně souvisí také přilba. Již od takto útlého věku si nastavte jednoduché pravidlo. Na odrážedlo pouze s přilbou.

Líbil se Vám tento příspěvek?

Kliknutím na hvězdičku to ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Google+ Linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

*

*