Specifické poruchy učení-dyskalkulie

Specifické poruchy učení-dyskalkulie

5
(1)

Specifické poruchy učení-dyskalkulie

Dyskalkulie aneb potíže s počítáním

Zaznamenali jste u Vašeho dítěte potíže v matematice, počítání a s čísly? Je možné, že by mohlo mít dyskalkulii. Dyskalkulie se řadí mezi specifické poruchy učení spolu s:

  • dyslexií- která se projevuje potížemi při čtení textu,
  • dysgrafií- postihující písemnou stránku jazyka,
  • dysortografií- poruchou pravopisu, která ovšem není dána neznalostí látky,
  • dysmúzií- která je označována jako „ztráta rytmu,“
  • dyspinxií- specifickou pro potíže s kreslením.

Přesný vznik specifických poruch učení není znám, avšak je velmi diskutované, že při vzniku může hrát velkou roli dědičnost. Vraťme se ale zpátky k dyskalkulii. Co to vlastně je? Jak už bylo zmíněné výše, jedná se o poruchu matematických schopností. Existuje více forem této specifické poruchy učení, které se mohou kombinovat. Dítě má potíže s matematickými operacemi, zaměňuje znaménka, plete si číslice, má problém s vyjmenováním řady čísel ve správném pořadí, nedokáže se orientovat v prostoru a vyskytuje se u nich i pravolevá desorientace. Všechny tyto potíže, ve spojení s dyskalkulií, ovšem nesouvisí s inteligencí dítěte. Mimo školu můžou mít děti s dyskalkulií problémy s rozeznáním času nebo čísel dopravních prostředků. Zajímá Vás, jak takovým dětem pomoci? Existují určité zásady a možnosti, za kterých se dětem s dyskalkulií může matematika usnadnit.

Reedukace dyskalkulie

Nejdůležitější je, dát dítěti čas a respektovat jeho odlišnost. Jedná se o dlouhodobou práci, která nezajistí úplné napravení dyskalkulie, avšak za důkladné práce se dítě může hodně posunout. Mezi další doporučení patří povzbuzování a chválení dítěte za každý malý pokrok, díky čemuž získá motivace pro další práci. Pokud máte možnost, využívejte názorné pomůcky a umožněte dítěti používat kompenzační pomůcky, které ho při práci podpoří. Takovou pomůckou může být například kalkulačka. A to nejdůležitější na závěr-každé dítě je individuální a ne na každé dítě platí stejné principy. 

Číselná pizza

Prstové počítání

Líbil se Vám tento příspěvek?

Kliknutím na hvězdičku to ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasů: 1

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Google+ Linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

*

*