Poruchy autistického spektra

Poruchy autistického spektra

4
(1)

Poruchy autistického spektra

Autismus

Co to ale znamená mít autismus nebo poruchy autistického spektra (PAS) a jak spolu tyto dva výrazy souvisí? Jelikož se jedná o geneticky podmíněné změny v kombinaci s dalšími vlivy, vzniká u jedince autismus již v prenatálním období, tedy před narozením. Vývoj probíhá odlišným způsobem než je tomu u zdravého jedince. Poruchy autistického spektra vznikají na základě souvisejících poruch v mozku, čímž se řadí mezi pervazivní vývojové poruchy. Takové poruchy je možné označit jako všepronikající, jelikož zasahují celou osobnost jedince. Na základě toho, vzniká u dítěte autismus. Podle toho, jak moc výrazné jsou poruchy autistického spektra, rozdělujeme autismu na nízkofunkční a vysokofunkční. Podle funkčnosti se odvíjí následné uplatnění jedince v budoucnosti.

Projevy autismu

Prvním člověkem, který pozná že se něco děje, je většinou rodič. Jelikož je každé dítě unikátní a má různorodé projevy, neexistuje pro všechny děti naprosto stejné diagnostická tabulka. Autismus může být diagnostikován v SPC (speciálně pedagogické centrum) na základě triády autismu.Triáda zahrnuje celkem tři diagnostické okruhy, které jsou pro autismus typické:

1. Komunikace, jejíž vývoj je u dětí s PAS ve velkém množství případů opožděn.

2. Představivost, která je nepružná. Děti proto mají rády stereotypní činnosti a naopak těžce nesou změny.

3. Sociální chování vystihuje deficit v oblast kontaktu. Jedinci se vyhýbají očnímu kontaktu, nerozumí významu komunikace a upřednostňují samotu.

Aspergerův syndrom

Jedná se jeden z druhů poruch autistického spektra, který na rozdíl od autismu zahrnuje pouze dvě složky z triády autismu. Jedinci s AS nemají deficit v oblasti komunikace a většina z nich má nadprůměrnou inteligenci. Typickým znakem ale ovšem bývá pravdomluvnost, sociální naivita a egocentrismus. Stejně jako u autismu, jsou u každého jedince projevy individuální a v některých případech téměř nepatrné-proto se k diagnoze AS mohou dostat až v dospělosti.

Líbil se Vám tento příspěvek?

Kliknutím na hvězdičku to ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 4 / 5. Počet hlasů: 1

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Google+ Linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

*

*