Jak zjistit, zda je dítě připraveno vzdát se plenek

Jak zjistit, zda je dítě připraveno vzdát se plenek

0
(0)

Jak zjistit, zda je dítě připraveno vzdát se plenek

Plenky jsou opravdu skvělý vynález, který moderním matkám ušetřil spoustu energie a nervů. Přijde však čas, kdy jste připraveni přenést své dítě na běžné kalhotky, ale ono je nechce.

Dítě pláče, berou ho záchvaty vzteku, ale tvrdohlavě pokračuje v nadělání do plenek a odmítá hrnec.

Dítě ve skutečnosti není připraveno vzdát se plenek, protože s tím nemá zkušenosti, nenarodí se s vědomím, jak a kdy jít na toaletu. Toto je jeho první sociální dovednost a rodiče by ho to měli naučit.

Existuje několik pravidel, jak to udělat správně.

Nejprve musí rodiče pochopit, že se jedná o dlouhý proces. Nespěchejte na dítě, netlačte na něj – jinak ho jen vyděsíte.

Zadruhé, musíte se postupně zbavovat plenek. Jakmile dítě začne chodit, začněte odstavovat zvyk nosit plenky doma, během her a bdění, nechte je jen spaní a procházky. Navíc je pro dítě nepříjemné chodit a běhat v plenkách. Poté je dávejte pryč při chůzi, zejména v teplém období. A když ráno zůstane stále častěji suchý, nemusíte je už dávat v noci. Suchá plenka je indikátorem toho, že dítě získalo kontrolu nad svými přirozenými potřebami.

Za třetí, je důležité si uvědomit, že trénink na toaletu pro dítě je složitý proces formování nových reflexních řetězců v nervovém systému. Musí spojit své tělesné pocity nutkání, samotný proces, nepohodlí z mokrých kalhot, kritický přístup dospělých, naučit se omezit nutkání, zatímco běží k hrnci, sundá si kalhoty a posadí se. Tato dovednost je obvykle plně vyvinuta do dvou let.

Bohužel, odmítnutí dítěte jít na toaletu bez plenek, jeho záchvaty vzteku naznačují, že matka pozdě učila dítě používat toaletu. Již má určitý stereotyp, jak by měl být, je si již vědom své osobnosti a trvá na svém.

Neochota dítěte jít na nočník či záchod je často také spojena s neurotickými obavami. V těchto případech je pro rodiče lepší konzultovat psychologa, který pomůže překonat tvrdohlavost nebo obavy dítěte.

Vaše dítě je připraveno jít bez plenky, pokud na tyto otázky můžete pevně odpovědět „ano“.

– Dítě chápe význam slov „hovínko“.

– Nemá rád mokré oblečení a hlasitě o tom vyjadřuje svou nespokojenost.

– Plenka zůstává suchá po dobu 3 hodin nebo déle.

– Dítě ví, jak chodit, sednout si a vstávat samo z nočníku.

Kreativní matky mohou hravě rozvinout dovednost požádat své dítě, aby šlo na toaletu s hravou vášní, koupit mu hrnec s hudbou nebo mu něco dát pokaždé, když to dítě udělá bez plenek.

Neexistuje žádný časový limit, kdy je dítě povinno začít chodit na nočník. Norma může být pouze v rámci vývoje konkrétního dítěte v souhrnu celého seznamu faktorů.

V době tréninku na nočník z vlastní vůle dítěte, tj. když je zralé a připravené, měli byste v něm vidět minimálně 4–5 znaků, že je na nočník opravdu připraveno:

on sám si může sednout a vstát z hrnce;

sedí na něm bez odporu;

odchází do ústraní kvůli vykonávání úkonů defekace (například za závěs);

může zůstat suchý po dobu nejméně 40-60 minut;

může pomocí slov nebo akcí označit vykonání potřeby; nemá rád mokré.

Líbil se Vám tento příspěvek?

Kliknutím na hvězdičku to ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Google+ Linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

*

*