Jaké reflexní prvky jsou vhodné pro děti?

Jaké reflexní prvky jsou vhodné pro děti?

0
(0)

Jaké reflexní prvky jsou vhodné pro děti?

Pravidla bezpečného chování na komunikacích je dětem třeba vštěpovat už odmalinka, ideálně již ve chvíli, kdy z toho vlastně ještě nemají rozum. Pak budou věc považovat za automatickou a bez reflexních prvků nevyjdou z domu. Tak by to mělo být.

Reflexní pásky a jiné prvky je vhodné používat zejména za snížené viditelnosti, dětem je však neváhejte dávat i za světla. Viditelnost zlepšují opravdu výrazně, a to i za bílého dne. Zatímco chodce v modrém oblečení řidič zpozoruje až na 18 m a chodce v bílém oblečení na 55 m, díky reflexnímu materiálu ho uvidí na 200 m, což už je dostatečná doba, aby stihl zastavit.

Reflexní prvky pro děti by měly být zábavné

Klasická reflexní páska je levná, snadno dostupná a univerzální. Dětem se bude líbit, protože si s ní mohou dlouhé hodiny hrát, omotávat ji kolem končetin, řídítek kola i dalších věcí.

Čím určitě zabodujete, jsou také plyšová reflexní zvířátka. Jde o malé plyšáčky, které je možné připnout na školní aktovku nebo klíčenku.

Oblíbené jsou i reflexní samolepky, které se dají nalepit na helmu nebo koloběžku, či reflexní nášivky. Ty šikovná maminka našije na bundu, mikinu i batoh.

Dítku můžete pořídit přímo reflexní klíčenku, deštník, taháček na zip, kšiltovku, nákrčník, šátek apod. V obchodech je toho opravdu spousta, obzvlášť v těch, co se na prodej reflexních materiálů specializují.

Jeden reflexní prvek je dost málo

Jeden plyšák připnutý na batohu je bohužel nedostatečný. Reflexní prvky by měly být nejen zezadu, ale i po stranách, samozřejmě také zepředu. Prvním úkolem je prozkoumat školní batoh a oblečení, mnoho aktovek a dětských bund je reflexními prvky vybavených. Vy pak jen přidáte tam, kde je jich málo. Ideální je, aby reflexní prvky byly umístěny směrem do silnice, například reflexní pásek tedy dejte na ruku a nohu směrem do silnice.

Jak děti naučit reflexní prvky skutečně nosit?

  • Pořiďte jich vícero (například levných reflexních pásků) a mějte je doma u vchodových dveří. Díky tomu na ně nezapomenete.
  • Udělejte dětem z nošení reflexních prvků zábavu. Vyzkoušejte s nimi ve tmě, jak odráží světlo, když se na ně z dálky posvítí.
  • Jděte příkladem a noste reflexní prvky také.

V dnešní době vedou děti k zodpovědnosti na silnicích již paní učitelky ve školkách. Ve většině školek je zvykem, že děti na procházku nosí reflexní vestičky. Proto tuto snahu podpořte i doma.

Líbil se Vám tento příspěvek?

Kliknutím na hvězdičku to ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Google+ Linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

*

*