Vinohrady a jejich královské byty

Vinohrady a jejich královské byty

0
(0)

Vinohrady a jejich královské byty

O tom, že Vinohrady jsou jednou z nejzajímavějších pražských čtvrtí netřeba pochybovat. Secesní budovy, pastelové barvy, malé cukrárny, bary a parky vytváří specifickou vinohradskou atmosféru, která čtvrtí vibruje už od dob habsburské monarchie. V posledních letech se Vinohrady staly centrem mezinárodní kuchyně, nových barů ale i oblíbených hotspotů mladých Pražanů i turistů z celého světa.

Na Vinohradech by chtěl bydlet každý

A to je pravda. Projít se pěšky na Václavské náměstí nebo do Riegrových sadů. Mít v docházkové vzdálenosti od domu restaurace a kavárny s pokrmy a nápoji z celého světa a oblíbený bar či klub; to jsou důvody proč jsou Vinohrady tak lukrativní městskou částí. Tato jedinečná atmosféra Vinohrad je možná dána historicky, na rozdíl od jiných pražských čtvrtí, Vinohrady totiž nebyly vesnice, ale byly postaveny už jako část královského města. Jejich hlavní předností byl výhled na Pražský hrad, který si můžeme dopřát i dnes. Proto zde najdeme domy jak z 19. Století a ze začátku 20. let, tak funkcionalistické budovy let 30tých a v neposlední řadě pozoruhodné budovy z let 70tých. Ty však na Vinohradech spíše vyčnívají, než že by zapadaly.

Brownfieldy i nové rekonstrukce

Právě oblíbenost Vinohrad láká mnohé investory i developery. Díky tomu se zde v posledních letech objevilo poměrně mnoho nových či nově zrekonstruovaných domů. Zájemci si mohou vybrat například luxusních novostaveb, které vznikají na bývalých brownfieldech – jako například projekt Hagibor na rozhraní Strašnic, Žižkova a Vinohrad. Často se zde setkáme i s rezidenčními projekty. Rekonstrukce starých chátrajících činžovních domů je mění na luxusní sídla, ale i příjemné klasické byty v srdci velkoměsta. Tyto domy často mohou, kromě vzdušných prostor, nabídnout i střešní terasy či zahrady ve vnitrobloku. V domech přitom najdete jak malé bytové jednotky, tak několika pokojové byty. Moderní provedení se zde mísí s klasickou architekturou, která zapadá do estetiky Vinohrad.

Pražský hrad na dosah

Oproti jiným pražských centrálním čtvrtím mají Vinohrady mimo jiné tu výhodu, že zde denně neproudí stovky turistů, ani se zde nenachází hlučné kluby, které by rušily noční klid místních. Na Tylově náměstí můžete zajít na farmářské trhy, na Náměstí míru se v zimě můžete těšit na jeden z nejhezčích vánočních trhů. Posedět v Grébovce u sklenky vína s výhledem na jižní stranu města také není k zahození. Nejenže v létě můžete zajít na piknik s výhledem na Pražský hrad, ale tramvají jste na Hradčanském náměstí za dvacet pět minut. Ale i na Vinohradech samých najdete řadu památek.

“Zevlit” na Vinohradech

Vinohrady se staly oblíbenou lokalitou mladých, umělců i intelektuálů, kteří s knížkou bloumají ulicemi či kouří před výlohami knihkupectví. Večer se pak toulají z baru do baru a nemají dlouhou cestu. V ulici Krymská najdete barů nespočet. Pro vyznavače klasičtější zábavy je zde třeba Divadlo na Vinohradech, ale i D26 či Venuše ve Švehlovce. Nemusíte se bát, že byste složitě museli dojíždět na kurz jógy či pilátes, vše zde máte na dosah ruky. K zevlení na Vinohradech je třeba jen káva s sebou, knížka a telefon, protože těch, kteří se chystají dělat to samé, najdete určitě bezpočet. Procházkou dolů do Nuslí, na Vyšehrad a zpátky k řece lze trávit každý víkend. Najdete tu i tiché části, zákoutí a uličky, jež jsou pro Prahu charakteristické.

Oblíbená vinohradská místa

Co dodat? Vinohrady jsou čtvrtí, která prostě láká. Znáte tuto městskou část? Máte na Vinohradech oblíbený podnik, ulici nebo park? Koupili byste vinohradský byt nebo máte pocit, že Vinohrady jsou jen pro pražskou smetánku? Řekněte nám o tom a podělte se s ostatními v komentářích.

Líbil se Vám tento příspěvek?

Kliknutím na hvězdičku to ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Google+ Linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

*

*