Zelená barva v interiéru

Zelená barva v interiéru

0
(0)

Zelená barva v interiéru


Není žádným tajemstvím, že barvy ovlivňují lidské vědomí. Některé odstíny evokují asociace s nebezpečím, zatímco jiné přinášejí pocit míru. A i když v moderním světě nepotřebujeme analyzovat prostředí kvůli přežití, v osobním prostoru se stále chceme cítit co nejpohodlněji. Zelená v interiéru je pro tyto účely skvělou volbou.

Dopad na psychiku a vlastnosti

Odborníci z renomovaného institutu Pantone Color Institute označili jako hlavní odstín roku 2017 zeleň – zelenožlutou barvu, která symbolizuje nové počátky, a také lidskou touhu být blíže přírodě v technogenním světě. To je jen jeden z důvodů, proč stojí za to zahrnout zelenou barvu do vnitřní palety, ale daleko od hlavní.  

Zelená je barva vůle, svěžesti a štěstí. Zní to příliš romanticky, ale opravdu to tak je. Psychologové doporučují používat tento odstín, pokud jste cílevědomý člověk, který potřebuje další zdroj energie. Faktem je, že přispívá ke zvýšení duševní aktivity a také zvyšuje koncentraci. Lidé náchylní k barvám vykazují 10% zlepšení pozitivních výsledků při řešení problémů, zatímco počet chyb klesá o 20%.

Zelená má navíc uklidňující účinek, harmonizuje činnost pohybového systému, normalizuje krevní tlak a může dokonce působit hojivě na zrak.

Samozřejmě to není všelék. Neočekávejte, že použití zelené v místnosti drasticky změní váš život a zlepší vaše zdraví. Existuje však malý pozitivní účinek. Stojí za zmínku, že lidé, kteří mají rádi tuto barvu, budou mít neustálý zdroj dobré nálady?

Dokonce i J. W. Goethe poznamenal, že pro místnosti, ve kterých jste neustále, je lepší zvolit zelenou. Ale ne všichni moderní vědci s ním mohou souhlasit, alespoň pokud jde o ložnici. Předpokládá se, že příliš mnoho stínu naruší relaxaci spuštěním funkce mozku. Zde byste se měli spolehnout na své vlastní pocity a potřeby. Například pro některé lidi je ložnice také pracovna. Aby se však neutralizoval účinek na psychiku, stačí vypnout světlo.

Ve zbytku areálu není pochyb o tom, že zelená bude skvělou volbou v kuchyni nebo na chodbě. Je pouze nutné rozhodnout se pro odstín: stejně jako ostatní barvy má mnoho odstínů, z nichž každá způsobuje určité pocity. Světle zelená je lidmi vnímána pozitivně, ale tmavší nebo bažinaté druhy mohou způsobit úzkost.

Účinek závisí také na osvětlení v místnosti. Funguje zde jednoduchý princip: čím jasnější je stín, tím je světlo tlumenější a naopak. Nebojte se experimentovat a najděte řešení vhodné pro váš prostor.

Zelené odstíny v interiéru uklidňují, ladí pozitivně, vyhlazují ostrý projev negativních emocí a nekontrolovatelné agresivity. Pokud máte malou místnost, měla by být natřena přesně v zelených odstínech za přítomnosti světlých, béžových a světle šedých tónů. Přirozenost zelených barev dodá každé místnosti nebo kanceláře tu správnou atmosféru.

Nezapomeňte jen na to, že nadměrné nadšení pro zelenou může vést k opačnému efektu. Světle zelená barva v kanceláři vám může způsobit ospalost.   Intenzivní zelená naopak pomáhá být v dobré kondici, nabije vás energií. Odstíny zelené se velmi dobře hodí k modré, světle modré i bílé, šedé a béžové. Světle modrozelené tóny jsou v dokonalé harmonii s jasně žlutými, pomerančovými a korálově červenými.

Líbil se Vám tento příspěvek?

Kliknutím na hvězdičku to ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Google+ Linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

*

*