Jak si vybrat spolehlivý nábytek ze dřeva

Jak si vybrat spolehlivý nábytek ze dřeva

0
(0)

Jak si vybrat spolehlivý nábytek ze dřeva

Není divu, že nábytek z masivního dřeva je považován za kvalitní. Koneckonců, má mnoho výhod: šetrnost k životnímu prostředí, trvanlivost, atraktivní a nadčasový vzhled. Nábytek z přírodního dřeva nikdy nevyjde z módy a při správné péči může být předáván z generace na generaci.  

Výběr dřeva

Při výběru nábytku byste měli znát vlastnosti druhů dřeva, které vám obchod může nabídnout. Jak víte, existuje spousta druhů dřevin, ale ne všechny jsou vhodné pro výrobu kvalitního nábytku.

Dřevo se obvykle dělí na dva typy: měkké a tvrdé. Měkké jsou levnější, ale také méně kvalitní. Patří sem jedle, borovice, smrk, kaštan, lípa, topol, olše a vrba.  

Výrobky z tvrdého dřeva jsou považovány za pevnější a trvanlivější. V důsledku toho jsou mnohokrát dražší. Tvrdá dřeva zahrnují dub, buk, jilm, břízu atd.  

Nábytek z tvrdého dřeva je velmi spolehlivý a vydrží po celá desetiletí.

Druhy dřevěného nábytku

Dříve byl dřevěný nábytek vhodný pouze do ložnic a obývacích pokojů, ale nyní se stále častěji vyskytuje v kuchyni a dokonce i v koupelně. Před nákupem nezapomeňte přemýšlet o tom, jakou atmosféru a náladu chcete vytvořit v místnosti, pro kterou je nábytek vybrán, a kdo jej použije.

V ložnici si můžete zakoupit hotové kolekce i předměty samostatně, například pouze postel a komodu. V koupelně a kuchyni je obzvláště důležité věnovat pozornost druhu dřeva, protože tyto pokoje jsou náchylnější ke změnám vlhkosti než ostatní. Kvalitní nábytek určený pro tyto místnosti je pokryt speciální vrstvou, která chrání před plísněmi a praskáním.

V poslední době je i zahradní nábytek z masivního dřeva stále oblíbenější. Před nákupem je třeba zkontrolovat, zda bylo dřevo podrobeno tepelnému ošetření a antiseptickému lakování. Tato opatření chrání nábytek před vysycháním, zpuchřením a škůdci.

Kvalita

Nábytek z přírodního dřeva je považován za nejvíce šetrný k životnímu prostředí, takže je často vybrán pro školky a ložnice. Málokdo však ví, že i nejčistší dřevo se může stát nebezpečným, pokud je potaženo škodlivým lakem.  

Svět nábytku bohužel není imunní vůči padělkům a někteří prodejci mohou nabízet nábytek vyrobený z dřevotřísky nebo MDF, pokrytý dřevěnou dýhou, pod rouškou přírodních produktů ze dřeva.  

Jak pečovat o nábytek z masivního dřeva?

  • Nezapomeňte setřít prach z nábytku nejméně jednou týdně. Použijte čistý, suchý, měkký hadřík. Pokud je nábytek potažen voskem, není nutné prach utírat často.
  • Můžete provádět chemické čištění pomocí vysavače, ale použijte speciální trysku s měkkými štětinami.
  • Na dřevěný nábytek neumisťujte horké předměty, pokud se chcete vyhnout značkám na povrchu.  
  • Přírodní dřevo reaguje na extrémní změny teploty a vlhkosti.  
  • V žádném případě byste neměli používat abrazivní metody čištění nábytku (zadní strana žínky, výrobky s abrazivními částicemi) a výrobky s acetonem.  
  • Snažte se vyhnout častému kontaktu s vlhkostí a mastnotou na nábytku.
  • Nábytek z masivního dřeva nenechávejte po dlouhou dobu v blízkosti zdrojů světla a tepla.  
  • Hlavní věcí je pečlivě přečíst a dodržovat doporučení výrobce.

Líbil se Vám tento příspěvek?

Kliknutím na hvězdičku to ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Google+ Linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

*

*