Koupit vs nakoupit…aneb není nákup jako nákup

Koupit vs nakoupit…aneb není nákup jako nákup

0
(0)

Koupit vs nakoupit…aneb není nákup jako nákup

Už dávno nežijeme v době, kdy formy nákupu byly řekněme velmi omezené. Nákupní střediska, butiky s lákavými nabídkami na nás doslova volají na každém rohu. Máme vlastně šanci odolat? Chceme?

Není nutné si nic nalhávat. Potřeba značkového ,,COOL“ oblečení, nejnovějšího modelu mobilního telefonu, nebo třeba boty, které jsou tento měsíc ,, IN“? Reakce na sebe nenechá dlouho čekat. ,, Chceme, potřebujeme, musíme mít!“ Doba si to žádá.

Ne nadarmo se penězům říká OBĚŽIVO. Je pravda, že kolem některých z nás nakupujících často prosviští takovým závodním tempem, že to nestačíme ani zaznamenat. Ale jak NAKUPOVAT s rozvahou? Je to vůbec možné?

Kamenná prodejna vs. internetový svět

Kamenná prodejna

Místo reálných uchopitelných věcí. Lákadel. Pocit vběhnout do obchodu a roztočit peníze ve víru obchodního místa, může být pro někoho až olympijskou disciplínou. Paradoxně až v obchodě většinou zjistíme, co VŠECHNO potřebujeme.

Co se dá poradit? Jak odolat pokušení a udržet kapsu na uzdě? MYSLET! Opravdu všechno co si kupujeme v ten okamžik potřebujeme? Bude se nám to hodit i zítra? Když si peníze hned utratíme, nebudou nám obratem chybět? Snadno se to říká a v reálném světě hůř dělá. Možná se dá spíš použít: ,, Lehce nabyl, lehce pozbyl.“

V tom případě je ještě možnost. Záchranná brzda. Nebrat si všechny úspory do obchodních polikačů peněz. Pokud víme, že pokušení nevydržíme, raději si peníze nechat doma, nebo odložené u rodičů, na účtě. Kdekoliv jinde, jen nepokoušet hříšné myšlenky utrácení. Věřte, že když se vám korunky nakupí a ne hned rozkutálí, budete mít mnohem lepší pocit. Časem určitě.

Internetový svět

To, jak se orientovat na INTERNETU, není potřeba obzvlášť mladší generaci učit. Mají dokonalý přehled o tom KDY, KDE A JAK. Kdy zboží dorazí, kde mají TOP věci a hlavně jak se k němu nejrychleji dostat. Internetový svět je prostě pohoda. Sedíte doma a jako kočka myší lovíte všechno, co zaručeně (ne)potřebujete.

I zde se najde doporučení. Ptáte se jaké? Nebojte, nedoporučíme vám vypnutí WI-FI. Ale ani žádnou novou radu. MYSLETE! A s úvahou posuďte, jestli je nutné si nakoupit všechno co je cool, in a samozřejmě trendy. Je to krásné, ale určitě ne nezbytné. Stejně se vám bude za pár dní líbit něco jiného. Akorát už na to nebude OBĚŽIVO.

Není žádná další rada závěrem. Ani trefná poznámka k odlehčení tématu. Jen smířlivé konstatování, že doba si to žádá. Mít vše a ve finále nemít nic. Jen můžeme doufat, že ten rozum a rozvaha bude převládat a my si konečně uvědomíme, že se dá

 NAKUPOVAT a ne ROZHAZOVAT

Když budeme myslet…

Líbil se Vám tento příspěvek?

Kliknutím na hvězdičku to ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Google+ Linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

*

*