Příznaky a příčiny nadýmání
Příznaky a příčiny nadýmání
Střevní plyny se stávají příčinou obecného rozhořčení, někdy dokonce zdrojem domácích hádek. Ale co když je člověk neustále nafouklý, jeho žaludek se zvětšuje a plyny vycházejí spontánně? V tomto případě musíte zjistit příčinu plynatosti, protože tvorba plynu sama o sobě není nemoc, je to pouze příznak.
Charakteristické příznaky nadýmání
- Zvýšení objemu břicha.
- Plynatost.
- Bolest, břišní křeče, procházející po průchodu plynů.
- Kručení v břiše.
- Časté škytavky, říhání.
- Nedostatek chuti k jídlu.
Příčiny zvýšené tvorby plynu u dospělých
Ve skutečnosti je jich hodně, vyjmenujeme ty hlavní:
- Nedostatečná práce tlustého střeva, přítomnost nádoru.
- Přejídání.
- Gastrointestinální onemocnění – gastritida, pankreatitida, onemocnění žlučníku, střevní dysbióza, kolitida.
- Špatné návyky – kouření, pití nalačno, alkohol.
- Pití potravin se spoustou tekutin.
- U žen může zvýšenou tvorbu plynu vyvolat polycystický vaječník.
- Velmi rychle snězené jídlo. Pokud osoba spěchá, spolkne více vzduchu, než je nutné, proto se objevují plyny.
- Sedavý životní styl. Díky sedavému životnímu stylu se střeva přestávají pohybovat, peristaltika začíná špatně fungovat, což způsobuje nadměrné nadýmání.
- Horké jídlo. V důsledku vysoké teploty jsou střevní sliznice podrážděny – dochází taktéž k nadýmání.
Plynatost sama o sobě je normální. Koneckonců, během trávení potravy v zažívacím traktu dochází ke skutečným chemickým reakcím. Zde je však důležité pochopit, kolik plynu je normou.
Pokud osoba uvolňuje plyny až 15krát během dne, považuje se to za normu, pokud je více než 20, pak to znamená problémy s orgány gastrointestinálního traktu.
Mnoho potravin, které lidé často konzumují, přispívá ke zvýšené produkci plynu.
Například:
Zelí, ředkvičky, luštěniny, syrová zelenina a ovoce.
Mléko a mléčné výrobky, sladkosti.
Všechny produkty, které obsahují sóju.
Smažené maso, uzené maso.
Co mohu jíst se zvýšenou tvorbou plynu?
Rýže a pohanka příznivě ovlivňují trávicí trakt.
Dušené nebo pražené ovoce a zelenina.
Pečené a dušené ryby, mořské plody.
Doma pečené sušenky.
Vlašské ořechy v malém množství.
Vařené nízkotučné odrůdy masa a drůbeže.
Měkce vařená vejce.
Kopr, petržel, koriandr.
Kefír a jogurt.
Je velmi užitečné některé dny věnovat půstu, čímž žaludku umožníte odpočinek.