Péče o kočku po kastraci

Péče o kočku po kastraci

5
(3)

Péče o kočku po kastraci

Ošetřování vašeho milovaného mazlíčka ať už po kastraci nebo po jakékoliv jiné operaci je často emocionálně i časově náročné. Dnes se podíváme na to, jak se správně postarat o kočku, která je po kastraci. V případě kočky se tedy jedná o vyjmutí nejen vaječníků ale i dělohy (na rozdíl od kocourů, kterým jsou vyoperovány pouze varlata a operace pro ně proto není tak náročná jako pro mazlíčka ženského pohlaví).

Stav kočky před operací

Ještě než se vrhneme na samotnou péči po onom zákroku, je dobré říct si něco málo informací, ještě než dojde k této velké změně v životě kočky. Naplánujte si zákrok dostatečně dopředu, abyste si případně mohli vzít dovolenou v práci nebo zajistit hlídání kočky alespoň v prvních dnech po zákroku. Obecně se udává, že kastrace by měla proběhnout nejdříve po šesti měsících nebo po prvním mrouskání. Konkrétní období života vaší kočky vhodné pro kastraci je dobré probrat se svým veterinářem. Důležitým předpokladem pro výkon je ale váha kočky, ta by měla být minimálně 2 kilogramy. Kočka musí být zdravá! Nezajišťujte kastraci kočky v případě, že má rýmu nebo jiné onemocnění, zbytečně ji vystavíte komplikacím a podávání dalších léku, které samozřejmě zaplatíte.

Po narkóze

Vidět kočku probouzet se po narkóze je těžká emocionální záležitost pro majitele. Kočka se motá, nemůže se postavit ani pořádně chodit a je očividné, jak je pro ni tato situace těžká. Zajistěte kočce klid a dostatek času. Je možné že bude celý den spát, je to v pořádku nechte ji odpočívat.

Jídlo a pití

V den zákroku musí být kočka lačná. Veterinář vám dá přesné instrukce k tomu, kdy může kočka naposledy jíst. Pokud Vám je nedá, vyžádejte si je. Pohlídejte, aby kočka v období lačnění nejedla pokojové květiny. Neublíží jí to, ale je důležité, aby v žaludku opravdu nic neměla, a stébla trávy mohou komplikovat samotnou operaci nebo pooperační péči. Kočka může zvracet a je lepší, aby zvracela pouze vodu. Může se stát, že kočka po zákroku nebude chtít celý den jíst ani pít. Je to v pořádku. Až se její stav zlepší, zkontrolujte, zda si jídla nebo pití začne znovu všímat. Pokud by se její stav spíše zhoršoval, poraďte se s veterinářem.

Kočičí vyprazdňování

Přichystejte jí čistý záchůdek s kočkolitem, který bude mít dostatečně blízko. Je pravděpodobné, že se jí po operaci bude chtít na malou a pokud nebude mít blízko kočičí záchod, je možné, že se vymočí jinde (na rohožku, koberec). Berte přece jen na vědomí, v jakém je kočka stavu a že je pro ni náročné stát natož ujít několik metrů. Pokud máte kočičí WC s vrchním poklopem, na čas jí ho sundejte, bude se jí do záchodu lépe lézt. Kontrolujte, zda kočka normálně vylučuje a následně přijímá stravu a tekutiny.

Péče o ránu

Kočka může mít pooperační ránu na břiše nebo na boku. V obou případech ji ale musíme hlídat, aby si do ní takzvaně „nejela“ a nevytrhala si stehy. Ne každá kočka toto dělá, některé si rány vůbec nevšímají nebo ji „jen“ olizují. Kočku můžete v těchto činnostech omezit buď límcem (z plastu nebo z různých jiných materiálů) nebo také speciální košilkou, kterou kočce oblečete. Samozřejmě ani jedno z těchto opatření se jí líbit nebude. Nemusíte ji také dávat nic, v případě že si stehy nevytahuje a máte možnost ji čas od času kontrolovat. Pokud uvidíte v oblasti rány hnis nebo vytažený steh, poraďte se s veterinářem na dalším postupu. Průměrně po deseti dnech půjdete s kočkou na vytažení stehů. Je to činnost náročná, připravte se na ni.

Doufám, že vám tyto zkušenosti majitelů pomohou v péči o kočku po kastraci a zvládnete ji s přehledem a grácií.

Líbil se Vám tento příspěvek?

Kliknutím na hvězdičku to ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasů: 3

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Google+ Linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

*

*