Jak chovat kachny

Jak chovat kachny

3.7
(3)

Jak chovat kachny?

Kachna je docela běžná drůbež na venkově a pěstuje se za účelem produkce masa. Ve věku jednoho měsíce má mladý růst hmotnost až 2,5 kg, dospělý jedinec váží asi 4 kg. Kromě toho kachny nakladou za celý rok až 120 kusů vajec.

Chov kachen doma se příliš neliší od chovu kuřat nebo hus. Nicméně, tam jsou některé nuance, které by měly být brány v úvahu při chovu tohoto ptáka.  

Pěstování a chov kachňat

Zajímavé je, že kachní vejce mohou být umístěna pod slepici nebo krůtu, oni vylíhnou vejce a vezmou je za své. Je však nepravděpodobné, že by kachna nebo husa chtěla dělat totéž s vejci jiných ptáků.  

Pod kachnou je obvykle až 15 vajec. Hnízdo jim udělejte ze slámy ve tvaru věnce, aby vejce neuskočila různými směry. Zbývající složky (například peří) si přidají samy. Na dno hnízda, pokud je umístěno na podlaze, položte piliny.

Je lepší udělat hnízdo na zvýšené ploše mimo přímé sluneční světlo, v nejtemnějším místě domu.  První kačenky se vylíhnou již 27. den po začátku líhnutí.

Po 1-2 dnech by se všechna kuřata měla vylíhnout. Aby je matka neuslyšela, kachňata bezprostředně po narození oddělte do samostatné krabice. K tomu si můžete vzít krabici pokrytou slámou. Normální teplota pro ně v této době je 30 stupňů. Proto, pokud se mládě vylíhlo na jaře, postarejte se o další zdroj tepla.

Uchovávejte krabici s kachňaty v suchu. Po narození všech kachňat se vrátí matce. Nejlepší je to večer. Ujistěte se, že je kachna přijímá, protože během této doby potřebují kačenky zvláště teplo.

Jak lze kachňata chovat v inkubátoru a jak dlouho to trvá?

Hlavní výhodou pěstování kachňat v inkubátoru je schopnost získat mláďata v každém vhodném čase. Moderní domácí inkubátory jsou vybaveny regulací teploty a vlhkosti. Proto musíte pouze ideálně třikrát denně otáčet vejce a příležitostně otevřít zařízení pro krátkodobé chlazení pro odstranění nahromaděných plynů.

Před pokládkou se inkubátor zahřívá a nastavuje teplotu o 1-2 stupně vyšší, než je nezbytné pro inkubaci vajíček na samém začátku procesu.  

Kachní vejce vyžadují více péče než slepičí vejce a vyžadují vysokou vlhkost.

V prvním týdnu po položení by měla být teplota v inkubátoru 38 stupňů (první 3 dny – 38,2, další 4 – 37,8). Vlhkost musí být udržována na 60%. Po dvou týdnech vajec v inkubátoru dvakrát denně se vyplatí otevřít dveře inkubátoru po dobu 30 minut a snížit teplotu na 32 stupňů. Poté se obnoví teplotní režim.

Správná údržba a péče

V prvních 20 dnech života potřebují kachňata zvýšenou pozornost v souvislosti s dodržováním teplotního režimu. Pokud jsou vedle kachny, neměli byste si dělat starosti s dalším zdrojem ohřevu – sama kachna je dokáže chránit před nízkými teplotami. V prvním týdnu života byste měli udržovat teplotu na úrovni vrhu 27-30 stupňů; ve druhém týdnu – 23-26, ve třetím – 19-22. Pak si zvyknou na přirozenou teplotu vzduchu.

Jak již bylo zmíněno, stelivo by mělo být suché. Jinak kachňata zamrznou a onemocní.

Délka denního světla na začátku života by měla být na úrovni 20 hodin s postupným snižováním na 12 hodin ve věku jednoho měsíce.

Kachňata s kachnou ráno a odpoledne pošlete na procházku po pěti dnech věku. Večer zavřete místnost s dalším topením, pokud je teplota vzduchu nižší než výše uvedené hodnoty. A po třech týdnech věku je můžete úplně nechat venku po celý den.

Přítomnost nádrže je velmi dobrá pro pěstování kachňat. Dospělí ptáci jsou po třech týdnech života vypouštění do vody. Samostatně – po měsíci. Kachňata mohou být chována v klecích během prvních dvou týdnů. Pak jim bude dána větší svoboda.  

Jak krmit kachňata

Existují speciální krmné směsi a vitamíny určená přímo pro kachny. Kachňata rostou a ve věku tří týdnů váží asi půl kilogramu, po šesti týdnech je jejich hmotnost v průměru jeden a půl kilogramu a ve 2,5 měsících může být již poražena, protože hmotnost dosahuje dva a půl kilogramu.

Líbil se Vám tento příspěvek?

Kliknutím na hvězdičku to ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 3.7 / 5. Počet hlasů: 3

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Google+ Linkedin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

*

*